RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2010 15:23:36

Moje!

Moje!

Prakticky od batolete jsem choval různá zvířata a zvířátka.

Někdy k pobavení, někdy ke zděšení maminky, později spolubydlících na koleji a posléze rodiny. Protože jsem i vystudoval obor etologie, tedy vědy o chování zvířat, měl jsem za to, že mne už nemůže nic překvapit. Jako obvykle jsem se krutě mýlil.V kanceláři mám akvárium, jako připomínku toho, že za zdmi a okny je živý svět, ke kterému je třeba se čas od času vracet, aby člověk nepropadl představě, že globální oteplení vyřeší klimatizace a mléko se vyrábí v supermarketu. V tom akváriu jsou kromě jiných obyvatel také sladkovodní krevety z rodu Caridina. Ano, přátelé ekonomové, krevety nejsou jenom takové ty zatočené kousky masa, které přicházejí zmražené z Thajska nebo jiných přímořských destinací. Tyhle akvarijní krevety by asi potravinový problém lidstva nevyřešily, ale zato jsou výbornou záminkou prodávat publiku speciální krmení pro krevety v podobě malých tabletek ve tvaru běžného létajícího talíře, o průměru tak asi pět milimetrů.


Kreveta je korýš. Korýši nejsou žádní velcí intelektuálové. Jakýs takýs mozek, nějaká ta břišní nervová uzlina a šmytec. Co se týká zvířecí inteligence zastávám optimistické, ale dokonce téměř kacířské názory. V tomto směru se tedy hluboce rozcházím s oficiální západní vědou, která donedávna pochybovala například o tom, že takový korýš vůbec cítí bolest. Šlo v zásadě o obhajobu názoru, že takovému humrovi, který je též korýš, uvaření zaživa v podstatě nevadí. Jenže to by byl jiný příběh a v něm bych moc a moc nadával. Ale zpátky ke krevetám.

Krmení krevetek je jednoduché. Hodíte do akvária několik tabletek příslušného krmiva, a ty klesnou ke dnu, kde se na ně krevetky vrhnou. Potud v pořádku. Co jsem ale opravdu nečekal a silně mne to překvapilo je to, že některé krevety, místo aby začaly oštipovat maličkými klepítkatými nožkami kousky potravy celou tabletu popadnou, odnesou někam daleko od ostatních, nejlépe do úkrytu a tam se teprve začnou krmit.

Vidět takto složité chování u tak jednoduchého živočicha, to je pravý etologický orgasmus. Prajednoduchá nervová soustava korýše musí totiž zvládnout neuvěřitelně komplikovanou úvahu. Jednak odlišit tento druh potravy od druhého. Kousky řas a jinou přirozenou potravu totiž nikam nenosí. Potom potlačit reflex, který krevetu nutí k neustávajícímu „oštipování“ podkladu, po kterém se pohybuje ve snaze získat potravu. A pak, místo snahy co nejrychleji sníst co největší kus nalezené potravy a servat se o něj s ostatními, uchopit některými nožkami tabletku a na ostatních mazat do úkrytu nebo přinejmenším pryč od ostatních hladovců. A to už není nic jiného než plánované chování a docela zralá úvaha.

No nic. Dneska bude k večeři krevetový salát. Musím jít do kuchyně, dám si na talíř pořádnou porci a odnesu si to ke stolu na svoje místo, aby mi to nikdo nesnědl. Evoluce neevoluce, zase tak moc se nezměnilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama