RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2010 18:26:00

Pacient musí mít informace o vedlejších účincích léků

Pacient musí mít informace o vedlejších účincích léků

Evropa chce omezit rizika spojená s léčivy.

Omezit rizika spojená s nežádoucími účinky léčivých přípravků je hlavním cílem právě ukončeného třetího trialogu mezi Evropskou radou, Evropskou komisí a Evropským parlamentem, kteří se společně snaží zvýšit bezpečí pacientů v zemích čtyřiadvacítky. Všechny instituce se při něm shodli  na zavedení volně přístupné databáze kde pacienti budou mít monost zjistit všechny ptořebné informace o jednotlivých přípravcích.

"Výsledek trialogu jde podle mého názoru správným směrem," říká český europoslanec Pavel Poc. Podle něho je jedním z problémů současné zdravotní péče nadbytečné užívání léků a s tím spojená nebezpečí v důsledku jejich nežádoucích vedlejších účinků.

"Pacient tak víc než dřív potřebuje nezávislé informace o vedlejších účincích léků a rizicích jejich používání. Velmi vítám také návrh studie mapující vliv léků na životní prostředí, tento problém se netýká již vcelku známé problematiky hormonálních disruptorů, ale také otázky nadbytku antibiotik v potravním řetězci a vzniku multirezistentních kmenů běžných mikroorganismů," shrnuje Poc.

Kolika lidí přesně se takové nežádoucí účiky léků a doprovodných jevů užívání farmak dotkne nelze přesně monitorovat. Podle Evropské Komise je však až 5 % hospitalizací způsobeno právě nežádoucími účinky některých léčiv a odhaduje se, že v důsledku těchto nežádoucích účinků zemře v EU ročně až 197 tisíc lidí. Riziko vzniku nežádoucích účinku se navíc zvyšuje s počtem užívaných léků. Tyto a další konkrétní důvody (např. případ z roku 2004, kdy bylo zjištěno, že protizánětlivý lék Vioxx zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění) upozornily Evropskou Unii na potřebu důkladnější farmakovigilance.

Farmakovigilance je systém využívaný ke sledování bezpečnosti léčiv poté, co pro ně byla vydána rozhodnutí o registraci, a byly zpřístupněny veřejnosti. Zaručuje také co nejvýhodnější poměr prospěšnosti léčivého přípravku k jeho rizikům. Součástí této činnosti je detekce, hodnocení, pochopení a prevence nežádoucích účinků léků nebo problémů, jako je např. špatné užívání nebo zneužívání léků, lékové interakce, vliv na plod, na kojené děti atd.

Revize dosavadní legislativy má především zlepšit komunikaci mezi pacienty a odpovědnými subjekty, zvýšit transparentnost a vyjasnit úlohu zúčastněných aktérů, zároveň ale dává jasně najevo, že prioritou zůstává zdraví a bezpečnost pacientů v Evropské unii.

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) podporuje snahu Evropské unie zdokonalit stávající systém. V květnu tohoto roku jednomyslně schválil návrh zpravodajky Lindy McAvan (UK, S&D), který upravuje jak směrnici (2001/83/EC) tak nařízení (726/2004), které se farmakovigilancí zabývají.

Mezi hlavní změny patří například zavedení volně přístupné databáze, která by pacientům umožňovala vkládat příspěvky o nežádoucích účincích léčivých přípravků přímo na internet. Přestože je podávání zpráv o vedlejších příznacích dobrovolné, již nyní má podobná databáze Světové zdravotnické organizace (WHO) 4,6 miliónů příspěvku (leden 2009) a každý rok přibývá dalších 250 000. Hlášení pacientů může novým způsobem přispět k pochopení nežádoucích účinků léků, jako tomu bylo v případě paroxetinu (Deroxat/Seroxat), antidepresiva, o kterém se díky hlášením pacientů zjistilo, že zvyšuje riziko sebevražd a způsobuje deprivační syndrom („elektrickou hlavu") u pacientů, kteří jej chtěli přestat užívat.
Výbor ENVI zároveň prosazuje, aby takovéto informace nebyly k dispozici pouze na internetu. Příbalové letáky by měly obsahovat veškeré relevantní informace v mateřském jazyce, aby nebyli vyloučeni ti, kdo nemají přístup k internetu nebo jej nemohou využívat.

Připravovaná revize legislativního nařízení se také zaměřuje na environmentální důsledky užívání léků. Rada souhlasila s vytvořením studie, která by detailně zmapovala dopad léků na životní prostředí (např. na podzemní vody). Na základě této studie bude dále zváženo, zda jsou v rámci EU nutné další legislativní změny.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama