RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2011 17:30:01

Průlom v označování potravin

Průlom v označování potravin

Evropský parlament dnes silnou většinou 606 hlasů schválil nová pravidla pro poskytování informací o potravinách.

Spotřebitelům přinese návrh čitelné a srozumitelné údaje k informovanému rozhodnutí při nákupu, výrobcům potravin racionalizaci a zjednodušení legislativy pro označování potravin.

Změny na obalech potravin přinesou jasnější a srozumitelnější informace. Zavedení minimální velikosti písma zlepší čitelnost poskytovaných informací. Na zadní straně obalu budou povinně uvedeny informace o obsahu tuku, cukru, soli, bílkovin, sacharidů a umělých trans-mastných kyselin a informace o energetické hodnotě potraviny. Zákazníci snadno rozpoznají přítomnost alergenů, které budou oproti ostatnímu textu zvýrazněny.

 Jak se vyjádřil europoslanec Pavel Poc, člen Výboru pro životní prostředí, zdraví obyvatel a bezpečnost potravin, "velkým úspěchem Parlamentu je povinné označování trans-mastných kyselin, protože jejich konzumace prokazatelně zvyšuje riziko srdečních onemocnění."

 Dánsko, které přijalo v roce 2003 přísnou legislativu v této oblasti, zaznamenalo 50% pokles v úmrtnosti na ischemickou chorobu srdce. Evropští sociální demokraté chtějí postupně prosadit kompletní zákaz používání trans-mastných kyselin v rámci celé EU.

 Od roku 2006 platí v Unii povinnost označení původu hovězího masa. Touto směrnicí je nově zavedeno povinné označení původu také u vepřového, drůbežího, jehněčího i kozího masa. Do budoucna by podobná pravidla mohla platit i pro mléčné výrobky.

 Cílem všech těchto pravidel je umožnit zákazníkům snadné a poučené rozhodování při nákupu potravin.

 Nová pravidla začnou platit v roce 2014. Výrobci tak budou mít dostatek času, aby se přizpůsobili požadovaným změnám.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama