RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2010 15:01:00

Šetření elektrickou energií je jednoznačně přínosem

Šetření elektrickou energií je jednoznačně přínosem

Žárovky nad 75 Wattů v Evropě skončily.

Ode dnešního dne by se v členských zemích Evropské unie neměly prodávat klasické žárovky o výkonu 75 Wattů a vyšším. Jde o další krok Evropské unie, který má přimět spotřebitele, aby využívali více úsporných světelných zdrojů.

"Snížení spotřeby, šetření elektrickou energií je jednoznačně přínosem. Je samozřejmé, že nové technologie přinesou nové problémy ale také přinesou další technologické novinky. Osobně nepreferuji zářivkové zdroje, budoucnost vidím v již prodávaných LED zdrojích a především v technologii OLED, kde je komerční využití víceméně na spadnutí. " říká europoslanec Pavel Poc.

Účinnost klasických žárovek je velmi malá. Pouze cca 3 - 5 % elektrické energie je přeměněno na viditelné světlo. Kompaktní zářivka je na tom o něco lépe, přemění na světlo 20 - 25% spotřebované elektřiny a má zhruba 8x delší životnost. Moderní polovodičové zdroje však mají účinnost až 40 %.

Přesto ne všichni toto opatření vnímají pozitivně. Kritici upozorňují na nedořešené otázky týkající se recyklace úsporných žárovek, kmitání světla u zářivkových zdrojů či problémy se spektrálním složením. Ke kritikům patří i český prezident Václav Klaus, který minulý rok dokonce vyzýval lidi, aby si pořídili do zásoby dostatek klasických žárovek.

Zejména ekologické dopady většího rozšíření zářivkových zdrojů jsou nicméně pod dohledem veřejnosti. Evropská asociace pro koordinaci zastoupení spotřebitelů při standardizaci (ANEC) už varovala Evropskou unii, že pravidla pro regulaci rtuti v žárovkách není dostatečná.

"Vyzýváme Evropskou komisi, aby snížila úroveň rtuti a spustila lepší systém recyklace. V současnosti je limit pro obsah rtuti v úsporných žárovkách stanoven na pět miligramů, ale současné technologie dovolují, aby mohl být nastaven na jeden až dva miligramy," uvedla vyjádření šéfa ANEC Stephena Russella agentura ČTK.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama