RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2010 9:43:00

Studentské debaty zvítězily

Studentské debaty zvítězily

Vítězem národního kola Ceny Karla Velikého je Euroduel 2009.

Dnes byla oznámena jména národních výherců soutěžících o třetí ročník ceny Karla Velikého pro mládež (EYCP). Vítězem českého národního kola je Euroduel 2009 - studentské debaty o českých prioritách v Evropě pořádaný Respekt institutem.

Cena je zaměřena na mladé lidi mezi 16 a 30 lety, kteří se angažovali v projektech napomáhajících porozumění mezi lidmi v různých evropských zemích. Předání ceny se uskuteční v Aachen (Německo) 11. května 2010.

Vítěz v České republice

Národní poroty složené z minimálně 2 evropských poslanců a jednoho zástupce mládežnických organizací ve všech 27 členských státech EU vybraly svého národního vítěze.eskou republiku zde zastupoval také Poslanec Evropského parlamentu RNDr. Pavel Poc.

V České republice byl ze 13 přihlášených projektů porotou složenou z pěti evropských poslanců a zástupce České rady dětí a mládeže vybrán projekt Euroduel 2009 - studentské debaty o českých prioritách v Evropě. Tímto byl projekt poslán do evropského klání. Národní porota ocenila vysokou kvalitu všech přihlášených projektů. Na vítězném projektu bylo především oceněno začlenění mladých lidí do diskuse k evropským tématům, simulace demokratického procesu a učení hodnotám spolupráce a porozumění. Mezi došlými projekty porota také vyzdvihla projekt Letní žurnalistické školy KHB (Centrum Vysočina, o.p.s.) a dále projekt
Model EU (AMO).

Vítězný projekt Euroduel 2009 zorganizovaný Respekt institutem, o.p.s. si kladl za cíl rozpoutat mezi středoškoláky debatu o evropských otázkách, které vycházely z témat českého předsednictví v Radě EU. Diskutovanými tématy byly například evropská integrace a Lisabonská smlouva, energetická politika v Evropě, Euro, obchod bez bariér a východní partnerství. Autoři projektu oslovili více jak 1000 středních škol po celé republice. Následoval propracovaný systém interaktivních workshopů, přednášek a zejména argumentačních duelů, které mezi sebou jednotlivé školní týmy sváděly. Týmy připravovaly podkladové materiály ve spolupráci s odborníky a umisťovaly je na webové stránky projektu k další veřejné diskusi. V debatních duelech pak veřejnost hlasovala pro jeden z týmů a také o rezoluci připravené vítězným týmem. Články vítězných týmů byly publikovány na stránkách www.euroduel.cz a také otištěny v časopise Respekt.

Obecně prospěšná společnost (o.p.s.) při týdeníku Respekt byla založena v roce 2001 s posláním přispívat k rozvoji občanské společnosti v České republice i zahraničí.

Podpora společného smyslu pro evropskou identitu

Cena je organizována Evropským parlamentem a Nadací mezinárodní ceny Karla Velikého v Aachen. Výherci ceny obdrží za existující projekt podporující sdílený pocit evropské identity a spolupráce 2000 €, 3000 € a 5000 € za třetí, druhé a první místo. Zástupci každého vítězného národního projektu budou pozváni na slavnostní ceremoniál předávání ceny 11. května do Aachen.

Kromě podpory evropského a mezinárodního porozumění mají vítězné projekty sloužit jako příklady pro mladé lidi žijící v Evropě a nabídnout praktickou ukázku soužití Evropanů v podobě mládežnických akcí a výměn nebo internetových projektů s evropskou dimenzí.

Výběr výherců

Evropská porota složená ze tří poslanců EP, předsedy EP a čtyř zástupců Nadace mezinárodní ceny Karla Velikého vybere tři evropské vítěze z 27 projektů navržených národními porotami 13. dubna.

Výherci v loňském kole

Minulý rok první cenu získal polský mládežnický projekt "YOUrope needs YOU!" Pomocí série workshopů na středních školách organizovaných vysokoškolskými studenty tento projekt neformálním způsoben sděloval teenagerům zajímavá fakta o Evropě. Druhou cenou byl oceněn projekt "European Festival of university theatre of Albi" (Francie) a třetí cena putovala do Německa za projekt "Gumboot Diplomacy".

Nejnovější informace o Ceně Karla Velikého pro mladé 2010 a úplný list národních vítězů jsou k dispozici na webové stránce projektu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama