RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.05.2013 10:58:44 - hanušová

EU a antibiotika

Pane europoslanče, dobrý den. Hájíte byrokracii Bruselu, jak ale vysvětlíte smysl záměru EK nařídit, aby veterinární přípravky nemohl již dávat (prodávat) přímo veterinář, ale člověk musel do lékárny. Je to pravda? Slyšela jsme to před chvílí v rádii. A jak se k tomu stavíte vy osobně? Myslíte si, že vám lékarenskýz personál odpoví na vaše otázky, které nemají se zdrávkou asi moc společného? A skutečně si myslíte, že tím snížíte spotřebu veterinárních přípravků?Mě to přijde jako zase další nesmysl. To nemáte nic lepšího na práci? Když už vám jde tolik o zvířata, co třeba zjednodušit v rámci EU pro majitele předpisy pro cestování se psi? Každý stát povoluje různé rasy za různých předpokladů...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.05.2013 10:15:19 - RNDr. Pavel Poc

Já rozhodně žádnou byrokracii nehájím. Byrokracii jako takovou nemám rád. Jsem svým způsobem skeptik, tedy člověk, který je zvyklý vše soustavně kriticky posuzovat. Jsem tedy tak říkajíc i euroskeptik, ale nejsem eurofob. Eurofob je člověk s chorobným a bezdůvodným strachem z EU.

A teď k Vaší otázce. V současné době je v přípravě směrnice týkající se veterinárních přípravků včetně antibiotik. Informaci o této směrnici poněkud dramatickým způsobem odvysílala 20. května 2013 Televize Nova. Antibiotika znamenala po svém objevení pro lidstvo doslova zázrak. Bohužel se stále víc objevují bakteriální kmeny, proti antibiotikům rezistentní z důvodů jejich nadužívání. Nejde jen o kemny patogenní, ale i kmeny neškodné, které ovšem umí svou rezistenci s patogeny sdílet na biochemické úrovni. Pokud by anitbiotika ztratila účinek, znamenalo by to jednoduše katastrofu.

Evropská komise se spolu s Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin touto problematikou zabývají a hledají možnosti jak nadužívání antibiotik omezit. Jednou z částí tohoto úkolu je revize současné legislativy. Distribuce léčiv, které byla věnována zmíněná reportáž, je jen jednou vytrženou částí připravované legislativy. Je dobře si uvědomit, že v mnoha zemích bylo či je zvykem podávat antibiotika v poměrně vysokých dávkách dokonce preventivně, což je asi nejpřímější cesta ke vzniku rezistencí a vypěstování bakteriálních kmenů, kterým jsou antibiotika tak říkajíc lhostejná.

Je skutečně možné, že veterináři opravdu nebudou smět přímo antibiotika podávat. Smozřejmě pokud přijdete se psem k veterináři a potřebuje akutní ošetření, může dostat injekci, která je stejně při akutní potřebě potlačení bakteriální infekce efektivnější a vhodnější naž antibiotikum podávané v potravě. Antibiotika by mohla být na předpis k zakoupení ve specializované provozovně s licencí, stejně jako si v lidské medicíně předepsaný prostředek vyzvedáváme v lékárně.

Cílem je snaha o omezení užívání antibiotik, protože bude složitější je získat, ale i dostupnost přehledu o tom, kdo a kolik těchto prostředků používá. Dalším cílem je odstranění obchodní vazby mezi vydáváním předpisu a prodeje. Je třeba být vždy skeptický. Pokud skepticky posoudíte stížnosti v reportáži, že do lékárny pro své stádo krav bude muset chovatel jezdit s vozíkem, dojde Vám, že to není argument proti návrhu ale proti jeho chovu. Buď používá antibiotika preventivně, což je nesmysl, nebo má svůj chov strašně nemocný a měl by věc systémově řešit. Kromě toho je to důkazem, že přílišné užívání antibiotik je všudypřítomnou realitou a současný systém ho podporuje.

Tato problematika mi rozhodně nepřijde jako nesmysl, jsem dokonce přesvědčen, že to je velice závažný problém, který přímo ohrožuje životy mnoha lidí a ano, domnívám se, že snížení spotřeby antibiotik v chovech hospodařských zvířat je nevyhnutelné, pokud máme zachránit účinnost antibiotik proti lidským patogenům.

Cestování s domácími mazlíčky po Evropě, včetně cest na výstavy a dalších přesunů zvířat v zájmových chovech se na evropské úrovni řeší, ostatně příslušná legislativa byla na pořadu jednání Parlamentu právě minulý týden a kýžené sjednocení předpisů nyní poputuje do jednání Evropské rady. Jedním z cílů je právě harmonizace, sjednocení předpisů v členských státech.