RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 13:14:49

Marný boj o zachování výše mateřské se odehrál již 25. září 2009

Marný boj o zachování výše mateřské se odehrál již 25. září 2009

Stanovisko Miroslava Opálky, stínového ministra KSČM pro resort práce a sociálních věcí a místopředsedu Výboru pro sociální politiku PS PČR, ke snížení dávek peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství či mateřství od 1. ledna

KSČM vnímá, že zásadním problémem vyváženého a zdravého rozvoje České republiky je nepříznivá prognóza demografického vývoje. Doposud se tento předpoklad zdůrazňoval zejména v souvislosti s potřebou důchodové reformy. Ale negativní trend by měl vazby na celý sociální systém, i na zdravotnictví, školství a celé národní hospodářství. Měl by prostě dopady na stav ve všech oblastech činnosti a rozvoje naší civilizace.

Politici proto nemají předpokládaný vývoj jen konstatovat, komentovat a strašit jím veřejnost. Občané - voliči jim dali mandát k tomu, aby konali, aby vývoj ovlivňovali správným směrem, aby hledali takové motivační prvky pro chování lidí, které bude prospěšné celé společnosti a povede k zachování a rozvoji národa. Jde totiž nejen o zájmy jednotlivců, ale i o zájem celku. A deklarované úspory v této oblasti by byly nenahraditelnou ztrátou v budoucnu!

Jednotlivé teoretickopolitické proudy se dívají na správnost a účinnost ovlivňování občanů ke zvýšené porodnosti různě. Od pasivního smiřování se s civilizačními trendy až po snahu k tuhému návratu tzv. tradičních hodnot. KSČM je v této souvislosti přesvědčena, že je třeba konat. A to od nezbytné osvěty až po ekonomické stimulování chování jedinců. Děti chápeme jako největší bohatství národa, záruku jeho prosperity a budoucnosti.

Jedním z takových motivačních prvků je rovněž stanovení spravedlivější výše peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství či mateřství, které jsou zajištěny z prostředků nemocenského pojištění. Jde nám o to, aby k rozhodnutí mít děti byly motivovány všechny příjmové kategorie občanů. Aby stát jejich chování dokázal ocenit a více ekvivalentně zabezpečit výpadek jejich běžných příjmů.

Proto nás zarazilo, že když se snížení tzv. mateřské projednávalo v rámci Janotova či vládního balíčku, podpořilo náš návrh na vypuštění bodu snižujícího mateřskou všech 26 poslanců KSČM, ale jen 9 poslanců ČSSD a 1 poslanec KDU-ČSL. Těchto celkem 36 kladných hlasů samozřejmě nestačilo (viz  hlasování č. 27 na 63. schůze PS PČR).

Od té doby se však společnost probudila a maminky postupně zjistily, že se podmínky, se kterými počítaly při početí, změnily. A najednou se z některých koaličních poslanců stali poslanci opoziční. Začala soutěž, kdo bude mít větší zásluhy. A tak do PS PČR byly předloženy novely – opožděné opravy loňského hlasování.

Do sněmovny doputoval ST 939 od poslanců KDU-ČSL. Zajímavé je podívat se, jak se tito předkladatelé zachovali při hlasování o návrhu KSČM proti snížení mateřské. Pro byl pouze L. Hovorka. Proti zachování původní výše hlasovali J. Carbol, J. Kasal, C. Svoboda a J. Hanuš. Zdrželi se, což znamená, že byli vlastně proti, M. Šojdrová a L. Ambrozek.

Dále do sněmovny doputoval identický návrh evidovaný jako ST 945 od skupiny poslanců ČSSD.

Z předkladatelů novely zákona však nikdo proti snížení mateřské v září 2009 nehlasoval. Zdrželi se B. Sobotka, L. Mazuchová, V. Lesenská, J. Látka, H. Orgoníková a L. Skopal. Z. Škromach a M. Merinová byli při hlasování odhlášení. Zdržel si i J. Paroubek, který sice není předkladatelem této novely, ale jeho velkoplošná reklama, jak bojuje proti snížení mateřské, oslovuje dnes voliče v celé ČR.

Ve sněmovně je již od prosince 2009 připraven k hlasování ve třetím čtení návrh KSČM ve ST 788/3. Pozměňovací návrhy, které podpořil i výbor pro sociální politiku, řeší mj. navrácení výše mateřské a vyrovnávacích příspěvků do režimu před 1. 1. 2010. Obstrukcí ODS, jejích satelitů a, žel, i členů vlády (!) však bylo hlasování o těchto návrzích opakovaně zabráněno. A tak se postupně dostal před tento návrh KSČM – ST 788 – návrh KDU-ČSL – ST 939, který je na programu dnešní 72. schůze PS. Vzhledem k jeho pozdějšímu projednávání je rozšířen o retrospektivní účinnost, a to zpětně od 1. 1. 2010, a také o zrušení karenční lhůty u ošetřovného.

Poslanci KSČM nesoutěží o to, kdo bude první. Jsou připraveni jednat o podpoře návrhu KDU-ČSL ve prospěch maminek. Ale voliči by měli vědět, že marný boj o zachování výše mateřské se odehrál již 25. 9. 2009. Kdyby se tehdy všichni ti poslanci ČSSD, KDU-ČSL a SZ, kteří se dnes hlásí do šiku za znovunavrácení výše mateřské, připojili k hlasům poslanců KSČM, nemuseli bychom dnes tento problém vůbec řešit. S našimi hlasy pro návrh KDU-ČSL se však dnes počítá automaticky. Jsme totiž čitelní a konzistentní.

Návrh KSČM ve ST 788/3 však ani po případném schválení ST 939 nepokládáme za mrtvý, neboť ve hře bude ještě Senát a prezident a pravděpodobně i problémy se zpětnou účinností navržené novely. Proto předpokládáme, že i tisk 788 získá dostatečnou podporu v pátek na 74. schůzi PS PČR. Ve hře by totiž měly být oba návrhy.

Miroslav Opálka, stínový ministr KSČM pro resort práce a sociálních věcí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama