RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2010 17:35:32

Splní maminky na mateřské svůj slib nevolit ODS?

Splní maminky na mateřské svůj slib nevolit ODS?

V mé poslanecké praxi často používám e-mailové spojení s občany. Využívám je takřka denně a nutno podotknout, že tento moderní vynález plní svou komunikační funkci.

Je rychlý, levný, dostupný, adresát i odesilatel nejsou na sebe časově vázáni. K dotazům občanů, kteří se na mě coby poslance i stínového ministra KSČM pro sociální politiku často obracejí, se stavím velmi vstřícně a snažím se na ně úplně, včas a zodpovědně odpovídat, i když vím, že snadná dostupnost e-mailové pošty se čas od času může zvrtnout i do kampaňovitých ataků na všechny poslanecké elektronické schránky.

Právě v těchto dnech jsem obdržel (zřejmě jako i další poslanci) e-mail od paní G. K. (a řady dalších maminek, které se spojily na Facebooku ve skupině »Maminky 2010 - proti snížení mateřské o 20 procent«), jež apeluje na poslance, aby zmírnili či zpětně změnili opatření tzv. Janotova balíčku ve věci mateřského příspěvku. Svůj text paní G. K. opatřila jasným mottem: »Nesouhlasíme se snížením mateřské. Dejme to vědět politikům, kteří si vlastní platy snížili jen o 4 procenta, ale maminkám vzali až 20 procent.« Na připojené facebookové adrese pisatelka uvádí názory od »mamin, které holt nemohou vyjít do ulic a blokovat vchody do parlamentu, silnice, a jiná místa, aby se také konečně řešily jejich problémy, potíže a požadavky.«

Paní tazatelce, které věřím, že zastupuje část mladých žen na mateřské dovolené, jsem pochopitelně odpověděl, a rád. A protože je má odpověď dostatečně srozumitelná a také dostatečně obecná, má její znění význam i pro širší čtenářskou obec:

»Když se tato změna projednávala v rámci tzv. Janotova balíčku, navrhl jsem vypuštění mj. bodu týkajícího se mateřské a vyrovnávacích příspěvků. Ale toto podpořili stoprocentně jen poslanci za KSČM 26 hlasy. Pro bylo dále jen 9 poslanců ČSSD (J. Paroubka a Z. Škromacha tam nenajdete) a jeden poslanec KDU-ČSL (M. Šojdrová to nebyla). Těchto 36 hlasů nestačilo (prosím, ověřte si na webových stránkách Poslanecké sněmovny, 25. září 2009, hlasování č. 27).

V Poslanecké sněmovně PČR je již od prosince 2009 připraven k hlasování ve třetím čtení můj pozměňovací návrh, který podpořil i výbor pro sociální politiku v rámci tisku 788/3, jenž tento problém řeší navrácením stavu před r. 2010. Obstrukcí ODS a jejích satelitů však bylo vždy zabráněno jeho schválení.

Mrzí mne, že ti, kteří změně nezabránili, dnes vytloukají politický kapitál z toho, jak bojují za změnu – za navrácení mateřské do režimu před 1. leden 2010. Kdyby se takto zachovali již 25. září 2009, nemuselo ke změně vůbec dojít. Děkuji Vám za důvěru, se kterou jste se i na mne obrátila, a jsem s úctou.«

Jaké z toho učinit zobecnění a závěr? Není potěšující, že mladé voličky-maminky malých dětí nevnímají politické dění ve sněmovně, přefiltrované skrze česká »demokratická« média, tak, aby správně pochopily, kdo opravdu hájí jejich zájmy a kdo nikoli, kdo sice méně mluví, ale zato dělá, a kdo více mluví, než dělá. Potěšující naopak je to, co paní G. K., reprezentující hlas žen na mateřské dovolené, slibuje: »Žádná z nás, včetně příbuzných a známých, nebude volit ODS!«

Jenom aby tomu tak bylo.

Miroslav Opálka, stínový ministr KSČM pro resort práce a sociálních věcí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama