RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2013 12:55:27

Evropský parlament schválil unijní rozpočet na příštích sedm let

Evropský parlament schválil unijní rozpočet na příštích sedm let

Štrasburk, 19. listopadu 2013: Dlouhá a složitá jednání o podobě a právním základu víceletého finančního rámce jsou u zdárného konce.

Evropský parlament dnes většinou 537 hlasů schválil návrh členských států na sedmiletý rozpočet na roky 2014-2020 ve výši 959,99 mld. eur v prostředcích na závazky a 908,4 mld. v prostředcích na platby.

Snahou Evropského parlamentu bylo získat více peněz pro méně rozvinuté regiony a vytváření pracovních míst nejen pro mladé. Díky dosaženému kompromisu bude možné tyto snahy plnit alespoň částečně. Pro Českou republiku je v rámci politiky soudržnosti vyčleněno 20,5 mld. eur.

Sociálnědemokratický europoslanec a člen Rozpočtového výboru Vojtěch Mynář uvedl: „Výsledek zdaleka není ideální, ale ve srovnání s původním návrhem Rady obsahuje množství parlamentních priorit, které Evropě pomohou řešit následky krize. Patří k nim mimo jiné předsunutí čerpání rozpočtu na podporu zaměstnanost mladých a navýšení prostředků pro malé a střední podniky, výzkum a vývoj i Fond pro nejchudší osoby.“

Co se týče reformy vlastních zdrojů financování unijního rozpočtu, měla by být ještě v prosinci tohoto roku ustavena Evropským parlamentem, Komisí a Radou desetičlenná skupina na vysoké úrovni. Její mandát stanovuje společné prohlášení, které je součástí dohody o víceletém finančním rámci. Nejpozději v roce 2016 by měla přijít s konkrétními výsledky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama