RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2013 10:39:33

Výstava fotografií Beautiful People zahájena

Výstava fotografií Beautiful People zahájena

Výstava - Šymon Kliman, Beautiful people:Fotografií k sociálnímu začleňování

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

OSTRAVA. Výstava fotografií s názvem Beautiful People byla zahájena v pondělí 8. července ve foyeru Radnice statutárního města Ostravy. Přináší do Ostravy kolekci uměleckých snímků fotografa Šymona Klimana, jejichž tématem jsou Romové vidění optikou jejich vlastního světa. Záštitu nad ostravskou výstavou přijal poslanec Evropského parlamentu Vojtěch Mynář, který pondělní vernisáž také zahájil.

Fotograf Šimon Kliman zachytil své téma způsobem, který návštěvníkům výstavy umožňuje vnímat Romy uvnitř jejich vlastního prostředí a kultury, bez předsudků vnějšího pohledu. Právě v tomto ohledu jeho kolekce představuje cenný příspěvek k sociálním tématům, která jsou v naší společnosti stále aktuální. Především na tuto skutečnost ve svých vystoupeních upozornili další hosté slavnostního zahájení, generální konzulka Polské republiky v Ostravě Anna Olszewska a předsedkyně občanského sdružení Centrom Ivana Nesétová.

Vojtěch Mynář připomněl obdobnou výstavu Šymona Klimana, která nedávno proběhla v Evropském parlamentu v Bruselu, kde se setkala s velice příznivým ohlasem. Téma sociální inkluze je, podle Mynáře, jednou z priorit sociální politiky Evropské unie a on sám mu ve své práci poslance EP věnuje pozornost, a to i z toho důvodu, že má se sociální problematikou bohaté zkušenosti ještě z dob svého působení v komunální a municipální sféře, zejména jako bývalý starosta jednoho z městských obvodů Ostravy.

Šymon Kliman, který se slavnostního zahájení výstavy v Ostravě osobně zúčastnil, získal v roce 2012 za svůj projekt Cenu evropského občana. V tiskové besedě, která následovala krátce po skončení vernisáže, mluvil Kliman mimo jiné také o situaci Romů na Slovensku, která je, z jeho pohledu, ještě komplikovanější, než je tomu například v České republice. Podle Klimana se postavení Romů v různých lokalitách výrazně liší. Najít cestu k pravdivému vylíčení jejich situace, ať už slovem, obrazem či fotografií, bývá o to složitější. Také z toho pohledu je třeba Klimanovu výstavu chápat jako cenný příspěvek k pochopení sociální problematiky uvnitř minoritních skupin obyvatelstva.

Výstava ve foyeru ostravské Nové radnice potrvá do 31. července a její shlédnutí je pro všechny návštěvníky zdarma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama