Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2024 7:17:45

Hájíme české národní zájmy a českou korunu!

Hájíme české národní zájmy a českou korunu!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

vládní důchodová reforma zhorší postavení důchodců a neřeší dlouhodobou budoucnost důchodového systému. Daň z nemovitosti stoupla v průměru o 85 %, někde ale až pětinásobně. Jde o další porušení předvolebních slibů ze strany Fialovy vlády. Kvůli Fialově vládě se zhruba 160 tisíc českých občanů nachází v bytové nouzi, dalších 1,6 milionu občanů je bytovou nouzí akutně ohroženo. Pětikoaliční poslanci skandálně odmítli odsoudit atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Nesouhlasíme s prezidentem Pavlem, že je potřeba přijmout euro. Hnutí SPD odmítá přijetí eura a prosazujeme referendum. Nebudeme ve stejné frakci s Alternativou pro Německo kvůli výrokům jejích předáků, které obhajují příslušníky SS.

1. Vládní důchodová reforma zhorší postavení důchodců a neřeší dlouhodobou budoucnost důchodového systému.

Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané na úterý 28. května se začne projednávat vládní návrh na změny v našem důchodovém systému. Podle hnutí SPD se nejedná o žádnou důchodovou reformu, jak opakovaně tvrdí Fialova vláda, ale o soubor několika parametrických úprav zákona o důchodovém pojištění. Tyto změny povedou především ke zhoršení podmínek budoucích důchodců a stabilitu důchodového systému nepřinesou. Dvě z vládou navržených opatření jsou potom pro nás absolutně nepřijatelná: jde v první řadě o zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let pro občany narozené v roce 1966 a mladší a také o snižování poměru důchodu k předchozímu pracovnímu příjmu budoucím seniorům již od roku 2026. Vládní návrh přitom vůbec neřeší záležitosti, které jsou pro budoucnost našeho důchodového systému klíčové: zajištění zvyšování jeho příjmů včetně hledání jejich nových zdrojů a nastavení silné, dlouhodobé a systematické prorodinné politiky a podpory porodnosti v pracujících rodinách. Budeme proto navrhovat jako celek jeho zamítnutí. Jsme připraveni podílet se svými odborníky na přípravě systémové důchodové reformy, ale nikoliv na tomto návrhu.

2. Daň z nemovitosti stoupla v průměru o 85 %, někde ale až pětinásobně. Jde o další porušení předvolebních slibů ze strany Fialovy vlády.

Na konci května končí lhůta splatnosti daně z nemovitosti za letošní rok. Z dostupných dat vyplývá, že kvůli zvýšení sazby této daně vládou Petra Fialy v rámci tzv. konsolidačního balíčku stoupl její výměr pro české občany v průměru o 85 %, přičemž v mnoha částech republiky je tento růst ještě výraznější v závislosti na tom, zda obce a města zvyšují základní sazbu této daně o místní koeficient. V některých městech tak platí občané daň z nemovitosti až v pětinásobné výši oproti minulému roku. Ze strany Fialovy vládní pětikoalice jde o hrubé porušení předvolebních slibů o tom, že nebude zvyšovat žádné daně, přičemž ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před volbami dokonce přímo řekl, že zvyšování daně z nemovitosti je nebezpečné a nemorální trestání lidí, kteří si za zdaněné peníze pořídili bydlení. Vládní koalice dělá přesný opak toho, než lidem slibovala před volbami.

3. Kvůli Fialově vládě se zhruba 160 tisíc českých občanů nachází v bytové nouzi, dalších 1,6 milionu občanů je bytovou nouzí akutně ohroženo.

V České republice chybí statisíce bytů. Hypotéky a nájemní bydlení jsou vzhledem k přemrštěné úrovni jejich sazeb a cen mladým lidem jen velmi těžko dostupné a jejich výše jim nedovoluje založit si rodinu. Zhruba 160 tisíc českých občanů se nachází v bytové nouzi, dalších 1,6 milionu občanů je bytovou nouzí akutně ohroženo. Vláda a resortní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nejsou schopni tuto kritickou situaci řešit, nepřipravili ani potřebnou legislativu a nedokáží nastartovat výstavbu dostupných bytů. Jediný recept, který občanům nabízejí, jsou sociální dávky ve formě příspěvku na bydlení. Je to selhání vlády v jedné z jejích základních funkcí. Hnutí SPD má připravenou jasnou koncepci bytové politiky, systém státem garantovaných výhodných půjček na bydlení i projekt zásadního rozšíření kapacit dostupného bydlení pro všechny slušné a pracující občany ČR. Tuto koncepci budeme prosazovat, pokud budeme součástí příští vlády, až neschopná vláda Petra Fialy skončí.

4. Pětikoaliční poslanci skandálně odmítli odsoudit atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Sněmovna minulý týden odmítla hlasy pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) podpořit návrh usnesení hnutí SPD odsuzující atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Poslanci pětikoalice dokonce odmítli umožnit o tomto usnesení hlasovat. Přitom Národní rada Slovenské republiky minulý týden hlasy všech přítomných 130 poslanců podobné odsuzující usnesení přijala. V přijatém usnesení, které navrhli zástupci slovenské vládní koalice, slovenský parlament vyzval politické strany, politická hnutí, média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist vůči demokraticky zvoleným politikům. Z tohoto chování poslanců české vládní koalice je jasně patrné, kdo a které politické síly v naší společnosti šíří nenávist, kdo ji rozděluje a rozeštvává, kdo eskaluje napětí a kdo má naopak zájem na uklidnění situace a na svobodné a kultivované celospolečenské diskusi a na otevřené soutěži politických stran, programů a názorů. Chování politiků Fialovy vládní koalice v této věci považujeme za hanebné a zároveň i urážlivé vůči Slovenské republice, její vládě i jejím občanům.

5. Nesouhlasíme s prezidentem Pavlem, že je potřeba přijmout euro. Hnutí SPD odmítá přijetí eura v ČR a prosazujeme referendum.

Prezident republiky Petr Pavel podporovaný vládní pětikoalicí v minulém týdnu opět veřejně prohlásil, že je příznivcem přijetí společné evropské měny euro, které by mělo nahradit českou korunu. Prezident dokonce odmítá, aby se v takto zásadní věci konalo celostátní závazné referendum, ve kterém by měli právo vyjádřit svůj názor všichni oprávnění čeští voliči. Hnutí SPD s prezidentem nesouhlasí. Měnová unie EU je posledním předstupněm před vznikem nadnárodního evropského superstátu, který by znamenal konec české státní suverenity. Hájíme české národní zájmy a českou korunu!

6. Nebudeme ve stejné frakci s Alternativou pro Německo kvůli výrokům jejích předáků, které obhajují příslušníky SS.

Předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) důrazně odsuzuje výroky čelních představitelů politické strany Alternativa pro Německo (AfD), kteří ve svých vyjádřeních obhajují činnost bývalých příslušníků organizace SS, a distancuje se od nich. Hnutí SPD také souhlasí s vyloučením AfD z europarlamentní frakce Identita a demokracie, jíž je SPD členem. Ani v budoucnu nebude SPD zasedat v Evropském parlamentu ve společné skupině se zástupci německé politické strany Alternativa pro Německo podobně, jak už to avizovalo Národní sdružení Marine Le Penové.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama