Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2022 7:12:30

Hnutí SPD brání demokracii a svobodu slova!

Hnutí SPD brání demokracii a svobodu slova!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém upozorňujeme, že diletantství vlády Petra Fialy vede i k tomu, že platíme nejvyšší ceny za elektřinu a plyn v celé Evropě. Vláda kašle na české občany. Občany i firmy kvůli nečinnosti Fialovy vlády drtí drahota. Vyzvěte společně s námi vládu, ať už začne něco dělat! Vládní návrh na jednorázový pětitisícový příspěvek je nekvalitní a nedostatečný, hnutí SPD ale podpoří jakoukoli pomoc ohroženým rodinám s dětmi. Naše pozměňující návrhy zlepšují pomoc občanům. Chceme zabránit, aby vedení vládní koalice manipulovalo volbu členů Rady České televize. Odmítáme zvyšování poplatků pro ČT a její netransparentní hospodaření. Zákaz aut na benzín a naftu drtivě poškodí hospodářství ČR a naše občany. Kvůli Evropské unii se pro mnoho občanů stane automobil nedostupným zbožím. Vláda Petra Fialy podvedla voliče. Navzdory slibu rozpočtové odpovědnosti zvyšuje schodek státního rozpočtu. Vláda Petra Fialy chce zákonem protiústavně zavést cenzuru. Hnutí SPD bude bránit demokracii a svobodu slova! Odmítáme, aby vláda Petra Fialy napomáhala eskalaci konfliktu na Ukrajině. Podporujeme mírové řešení prostřednictvím diplomatických jednání. Jsme proti válce!

1. Diletantství vlády Petra Fialy vede i k tomu, že platíme nejvyšší ceny za elektřinu a plyn v celé Evropě. Vláda kašle na české občany.

Vláda Petra Fialy (ODS) má za sebou šest měsíců u moci. Výsledky jejího působení jsou ale velmi neuspokojivé. Vláda selhala v boji s rostoucí inflací, která je jednou z nejvyšších v Evropě a v červnu vystoupila na rekordních 16 %. Diletantská vládní politika v kombinaci s nečinností a posluhováním zahraničním zájmům vede i k tomu, že platíme nejvyšší ceny za elektřinu a plyn v celé Evropě. Vláda nezvládla příchod uprchlíků z Ukrajiny. Ukazuje se, že ani vláda, ale ani hejtmani doposud nemají ani po několika měsících přehled o jejich počtu a pohybu po našem území. Mnozí z nich si z českého státu udělali bankomat na sociální dávky. Fialova vláda rovněž usazuje bez vědomí místních samospráv a občanů do různých lokalit skupiny nepřizpůsobivých romských migrantů s maďarskými pasy, kteří přitom nemají nárok na ochranu a pomoc českého státu. Vláda nepředložila do Sněmovny ani jediný návrh zákona, který by pomohl českým občanům a firmám ze současné inflační spirály a všeobecné drahoty. Namísto práce pro české občany vláda věnuje většinu energie na pomoc Ukrajincům. Současně se snaží prosadit za každou cenu korespondenční volby, které by bylo snadno možné zfalšovat. Výsledky průzkumu agentury STEM potvrzují přesvědčení veřejnosti o neschopnosti vlády. 73 % občanů je přesvědčeno, že se drahotu a růst cen nedaří vládě zvládat. Občané budou mít možnost vystavit stranám vládní pětikoalice vysvědčení už letos na podzim při komunálních a senátních volbách!

2. Občany i firmy kvůli nečinnosti Fialovy vlády drtí drahota. Vyzvěte společně s námi vládu, ať už začne něco dělat!

Hnutí SPD začíná sbírat podpisy na petici občanů proti zdražování. Podpisem této petice mohou občané přímo vyzvat vládu Petra Fialy (ODS), aby konečně začala řešit astronomické zdražování základních životních potřeb a aby pomohla lidem, jejichž situace je den ode dne horší. Čím dál více občanů se propadá do existenční chudoby a do dluhových a exekučních pastí. Dle posledních údajů o míře inflace jsou ceny zemního plynu meziročně vyšší o 49,2 %, pohonných hmot o 44,3 %, ceny tuhých paliv o 30,1 %, ceny elektřiny o 30,8 % a ceny tepla o 17,8 %. Na stále vyšší počet rodin a domácností dopadá všeobecná drahota, snižují se jim úspory, anebo o ně již přišly. Více než polovina pracujících Čechů má dle průzkumu společnosti Fair Credit problém vyjít s výplatou. Každý desátý občan si musí před výplatou půjčit a 43 % pracujících lidí žije od výplaty k výplatě. Před začátkem nouzového stavu to bylo 28 %. V důsledku raketově rostoucích cen energií a pohonných hmot zanikají živnosti a firmy. Zodpovědnost za tento hrozivý stav nese jednoznačně vláda Petra Fialy ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti. Neschopná vláda, která nemá důvěru občanů a nedokáže řešit závažné problémy naší země, musí odstoupit!

3. Vládní návrh na jednorázový pětitisícový příspěvek je nekvalitní a nedostatečný, hnutí SPD ale podpoří jakoukoli pomoc ohroženým rodinám s dětmi. Naše pozměňující návrhy zlepšují pomoc občanům.

Vláda po dvou měsících slibů konečně předkládá do Sněmovny návrh zákona o jednorázovém příspěvku na dítě ve výši 5 000 korun. Hnutí SPD pokládá návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za velmi nekvalitně připravený, nedostatečný a nesystémový, ale podpoří jakoukoli pomoc našim rodinám s dětmi, které jsou v době současné „Fialovy" drahoty jednou z nejohroženějších sociálních skupin. Podávání mnohastránkových žádostí o příspěvek je navíc pro občany velmi náročné a zahltí již tak přetížené úřady práce. Načasování výplaty příspěvku na srpen považujeme za pokus o líbivé politické gesto před podzimními volbami. Hnutí SPD k zákonu podá své pozměňovací návrhy, které by odstranily jeho nejzávažnější vady. Zaprvé chceme, aby nárok na tento příspěvek měly i zdravotně postižené děti a také nezaopatřené děti do 26 let věku, tedy i rodiče studentů vysokých škol, nikoli pouze děti do 18 let, jak navrhuje vláda. Dále navrhujeme, aby nárok na tento příspěvek nebyl podmíněn výší příjmů rodičů v roce 2021, když má být vyplacen až v srpnu roku 2022, kdy může být příjmová situace mnoha rodin diametrálně odlišná a horší. Obě tyto změny přinášejí do zákona spravedlnost a administraci příspěvku usnadní a zlevní. Pro hnutí SPD je rodina vždy na 1. místě!

4. Chceme zbránit, aby vedení vládní koalice manipulovalo volbu členů Rady České televize. Odmítáme zvyšování poplatků pro ČT a její netransparentní hospodaření.

Na následující schůzi Sněmovny by mělo proběhnout další kolo volby nových členů Rady České televize. V předchozích kolech se vedení stran vládní koalice pokoušela tuto volbu manipulovat a narušit její tajnost prostřednictvím vzájemné kontroly hlasovacích lístků vládních poslanců. Takový postup odporuje základním principům tajné volby a projevení svobodné vůle poslanců! Hnutí SPD navrhne kroky, které by garantovaly tajnost této volby a tu skutečnost, že chceme, aby každý poslanec hlasoval výhradně podle svého vědomí a svědomí. Zejména je to nutné v situaci, kdy ředitel České televize Petr Dvořák tlačí Sněmovnu ke zvyšování televizních koncesionářských poplatků. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje na netransparentní hospodaření České televize a na plýtvání s penězi koncesionářů a odmítáme zvyšování televizních poplatků! Dlouhodobě také požadujeme, aby bylo hospodaření České televize podřízeno kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu, tak jako je tomu u všech ostatních institucí, které hospodaří s penězi občanů a její rozpočet se stal součástí samostatné kapitoly státního rozpočtu. Není důvod, aby Česká televize měla v tomto ohledu privilegované postavení!

5. Zákaz aut na benzín a naftu drtivě poškodí hospodářství ČR. Kvůli Evropské unii se pro většinu občanů stane automobil nedostupným zbožím.

Evropský parlament za souhlasu vládních europoslanců schválil jeden z hlavních bodů tzv. Zelené dohody (Green Deal), zákaz prodeje osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory od roku 2035. Znamená to faktickou povinnost výrobců aut se spalovacími motory po tomto datu vyrábět pouze elektromobily. Velmi drahá, nepraktická a ve srovnání se současnými auty i nebezpečná elektroauta si ovšem budou moci dovolit pouze ti nejbohatší. Navíc k tomu absolutně není připravena infrastruktura třeba na sídlištích anebo dálnicích. Pro mnoho občanů se stane automobil nedostupným zbožím se všemi myslitelnými negativními důsledky, protože elektromobily budou 2-3 krát dražší než stávající automobily se spalovacími motory. Toto opatření bude mít drtivě negativní dopad na hospodářství České republiky, které je založeno na automobilovém průmyslu, a tudíž i na míru nezaměstnanosti a životní úroveň českých občanů. Pro toto vůči České republice likvidační opatření v Evropském parlamentu hlasovali i poslanci českých vládních stran, Pirátů a TOP 09. Poslední možností, jak toto opatření zvrátit, bude hlasování v Radě ministrů životního prostředí Evropské unie, což je nedostatečné, protože opatření životnímu prostředí nepomůže, ale ohrozí hospodářství a sociální stabilitu. Proto by o něm měli jednat i ministři těchto rezortů. Hnutí SPD vyzývá českou vládu, aby její zástupce hlasoval proti tomuto návrhu a aby se v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie pokusila přijetí tohoto návrhu zcela zablokovat. Na tomto příkladu je naprosto jasně vidět, že závazky vyplývající z členství v Evropské unii České republice a našich občanům evidentně škodí. 

6. Vláda Petra Fialy podvedla voliče. Navzdory slibu rozpočtové odpovědnosti zvyšuje schodek státního rozpočtu.

Vláda Petra Fialy (ODS) porušila svůj další předvolební slib. Přestože se voličům zavázala ke snižování schodku státního rozpočtu, ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 počítá se schodkem 295 miliard korun, tedy o 15 miliard vyšším než v letošním roce, ačkoli roste výběr DPH! Současně stanovilo v rámci tzv. střednědobého výhledu schodek státního rozpočtu v roce 2024 na 297 miliard korun a v roce 2025 na 298 miliard korun. Oprávněně lze tedy hovořit o podvodu. Vláda tedy okamžitě po svém nástupu rezignovala na jakoukoli snahu o rozpočtovou zodpovědnost. Hnutí SPD naopak disponuje souborem opatření, které je třeba v rámci rozpočtové politiky učinit. Na straně výdajů požadujeme mj. okamžité zastavení vyplácení dotací soukromým podnikatelským subjektům typu solárních baronů, ukončení financování politických neziskových organizací a chceme změnu koncepce v oblasti tzv. strategických nákupů na ministerstvu obrany či sociálních dávek pro nepřizpůsobivé. Na straně příjmů by se pak mělo jednat o zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové společnosti, které zde generují obrovské zisky bez jakéhokoli zdanění a o zdanění dividend vyváděných z České republiky zahraničními korporacemi. Celkový přínos těchto opatření se pohybuje v řádu stovek miliard korun a znamenal by poměrně rychlý návrat k vyrovnaným či dokonce přebytkovým státním rozpočtům.

7. Vláda Petra Fialy chce zákonem protiústavně zavést cenzuru. Hnutí SPD bude bránit demokracii a svobodu slova!

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) připravilo návrh zákona, jehož záměrem je umožnit v rámci vládního boje proti tzv. dezinformacím a manipulacím zablokování některých informačních zdrojů. Podmínkou takového kroku by prý muselo být jasné doložení faktů, že se jedná o strategicky nebezpečnou informaci, což by musely potvrdit orgány, které se zabývají bezpečností České republiky. Trváme na tom, že případné odůvodněné žádosti o omezení působení jakýchkoli médií musejí rozhodovat soudy se svými procesními postupy a po doložení porušení stávajících zákonů. Ministr Rakušan sice zdůrazňuje, že nemá jít o cenzuru, což je ovšem protimluv, protože omezení svobody projevu a svobody slova cenzurou je a je i v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky. Vláda a ministerstvo vnitra tímto svým krokem zároveň nepřímo přiznávají, že zablokování několika informačních webů na konci února, které na pokyn vlády provedla společnost CZ.NIC, bylo nezákonné. Tato společnost i proto v minulých týdnech tyto weby odblokovala, jelikož původně pouze podlehla nezákonnému nátlaku vlády a neobdržela žádný písemný příkaz k blokaci médií od soudu či policie. Vláda Petra Fialy se tedy pohybuje za hranou zákona i Ústavy, když omezuje politicky nepohodlné a opoziční názory, zatímco hnutí SPD vždy stojí na straně svobody slova a svobody projevu! Proto by tato vláda porušující zákony měla okamžitě podat demisi!

8. Odmítáme, aby vláda Petra Fialy napomáhala eskalaci konfliktu na Ukrajině. Podporujeme mírové řešení prostřednictvím diplomatických jednání.

Válečný konflikt na Ukrajině se nachází ve fázi tzv. opotřebovávací války. Přímá mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem se nevedou. Podle Kyjeva nemá smysl s Ruskem vyjednávat, dokud se ruské vojenské síly nestáhnou z ukrajinského území. Naopak německý kancléř Scholz, italský premiér Draghi a francouzský prezident Macron vyvíjejí diplomatickou snahu o obnovení těchto jednání a o nalezení mírového řešení situace. Situace na Ukrajině byla i jedním z hlavních témat jednání předsedy české vlády Petra Fialy (ODS) s francouzským prezidentem Macronem v Paříži. Francouzský prezident při nich hovořil i o důležitosti kontaktů a jednání s ruským prezidentem Putinem, abychom znali ruskou pozici a věděli, jak ruský prezident smýšlí a kam až je ochoten v konfliktu zajít – aniž bychom současně jeho názory a představy sdíleli a podporovali.  Naopak český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tento postoj prezidenta Macrona v nedělní Partii televize Prima jednoznačně odmítl, když doslova prohlásil, že „Macron problematice asi moc nerozumí". Lipavský jménem vlády rovněž podpořil dodávky zbraní na Ukrajinu. Hnutí SPD takový přístup a další eskalaci konfliktu odmítá a preferuje jeho mírové řešení prostřednictvím diplomatických jednání, a nikoliv dalšími a dalšími dodávkami výzbroje a munice na Ukrajinu. Jsme proti válce!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama