Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2022 9:27:35

Hnutí SPD nezapomíná na občany se zdravotním postižením!

Hnutí SPD nezapomíná na občany se zdravotním postižením!

Na sobotu 19. března připadá Mezinárodní den invalidů, který celosvětově vyhlásila Mezinárodní federace práce neschopných a civilních invalidů s cílem, abychom nezapomínali na tuto skupinu osob a zajišťovali jim průběžně důstojné podmínky života.

Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje zlepšení podmínek pro zdravotně postižené občany, a to nejen podporou návrhů zákonů s touto problematikou projednávaných v Poslanecké sněmovně, ale i celou řadou novel zákonů z dílny hnutí SPD v této oblasti. V minulém volebním období všichni poslanci za hnutí SPD vždy podpořili zákony projednávané ve Sněmovně ku prospěchu zdravotně postižených osob, jejich rodinných příslušníků, kteří jim poskytují pomoc a péči, a také všem, kteří tuto pomoc v reálu zabezpečují (sociální pracovnice, zdravotní personál atd.). Tato pomoc přímo vychází z našeho programu, neboť chceme umožnit všem osobám v rámci jejich možností aktivní začlenění do chodu naší společnosti, protože jsou její nedílnou součástí.

Zastáváme názor, že všichni naši slušní občané si zaslouží toleranci a respekt, a pro invalidní osoby to platí ještě více. Právě proto je připomínán 19. březen jako Mezinárodní den invalidů, který nás má upozornit, že se hendikepovaní lidé dnes a denně potýkají s obrovskými překážkami, které pro každého zdravého jedince nepředstavují žádný problém.

Hnutí SPD v rámci zlepšení životních podmínek i v tomto volebním období podalo novely zákonů ku prospěchu osob se zdravotním postižením. Jedná se například o změnu zákona o sociálních službách, kde navrhujeme zvýšit příspěvek na péči, která se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby, a to ve všech stupních závislosti, o 50 procent. Dále jsme předložili novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, v jejímž rámci navrhujeme zvýšení tzv. příspěvku na mobilitu z dosavadních 550 Kč měsíčně na 825 Kč měsíčně, protože tento příspěvek byl zvyšován naposledy k 1. 1. 2018 (tedy před více než čtyřmi lety).

V rámci projednávání vládního návrhu Zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022, sněmovní tisk 144, jsme předložili sedm pozměňovacích návrhů, ve kterých jsme navrhovali převést 5 miliard korun z rozpočtové kapitoly (398) Všeobecná pokladní správa do rozpočtové kapitoly (313) Ministerstvo práce a sociálních věcí. Konkrétně se jednalo o návrh na snížení objemu výdajového ukazatele odvody do rozpočtu Evropské unie z navrhovaných 60 miliard korun na 55 miliard korun. Z těchto peněz jsme např. navrhovali navýšit dávky osobám se zdravotním postižením o jednu miliardu korun. Ve finále naše pozměňovací návrhy nebyly schváleny. Nová vláda tak vyslala našim zdravotně postiženým lidem smutný signál, že oni pro ně nejsou prioritou.

Poslanci hnutí SPD ve Sněmovně navrhují a podporují návrhy zákonů, které slouží ku prospěchu všech našich slušných občanů. Prioritu si zaslouží děti, senioři i osoby se zdravotním postižením.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama