Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2020 9:20:24

Italové v celorepublikovém referendu odhlasovali snížení počtu zákonodárců!

Italové v celorepublikovém referendu odhlasovali snížení počtu zákonodárců!

V Itálii se uskutečnilo celorepublikové referendum, v němž se téměř 70 procent voličů jednoznačně vyslovilo pro zeštíhlení obou parlamentních komor. Zároveň proběhly v sedmi italských regionech regionální volby.

Ve čtyřech z nich zvítězily středopravicové koalice s Ligou Mattea Salviniho.

Hnutí SPD vítá rozhodnutí Italů, docíleného v celorepublikovém referendu, že od příštích parlamentních voleb budou volit méně zastupitelů, konkrétně o 230 poslanců a 115 senátorů. Italský deník Corriere della Sera uvedl, že stát uspoří ročně asi 81 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun. Pro budoucí italské zákonodárce to znamená, že každý z nich bude zastupovat více obyvatel, než tomu bylo dosud. K referendu přišlo přes 53 procent občanů Itálie.

Je to velký příklad i pro naši republiku. Naše hnutí jako jediné ze současných politických stran zastoupených v Parlamentu ČR prosazuje zrušení horní komory Parlamentu ČR (Senátu), neboť se domnívá, že by to naší republice prospělo, a to nejen z důvodu ušetřených financí. Také nás v hnutí SPD těší, že v regionálních volbách dávají voliči své hlasy stranám a hnutím zastupujících středopravici, včetně Ligy.  

Minulou neděli a pondělí též proběhly volby v regionech Toskánsko, Valle d’Aosta, Benátsko, Ligurie, Marche, Kampánie a Apulie. Svůj hlas zde mohlo odevzdat více jak 18,6 milionu voličů, celkem jich nakonec k volbám přišlo přes 63 procent, což v době koronavirové pandemie potvrzuje, že většina Italů uvěřila, že hlasování je i za této situace bezpečné. Pravicové strany zvítězily ve čtyřech regionech, konkrétně v regionech Valle d’Aosta, Benátsko, Ligurie a Marche. O osm procent jim uteklo vítězství v Toskánsku. Předseda Ligy Matteo Salvini výsledky voleb okomentoval a zdůraznil, že i přes neúspěch v Toskánsku nyní pravice ovládá většinu italských regionů a středopravicové koalice s Ligou mají v Itálii většinu a nyní vládnou v 15 z 20 regionů.

Italové tak stále ve větší míře dávají najevo, že se právem obávají o svou bezpečnost, kterou mohou narušit především islámští imigranti, jenž se snaží všemi dostupnými způsoby dostat do evropských zemí. Protože Italové vidí, že lídři EU tento problém moc neřeší, tak vkládají svou naději do stran a hnutí bojujících proti nelegální imigraci. Konkrétně šéf Ligy Matteo Salvini v době, kdy byl ve vládě a zastával post ministra vnitra, prosadil od svého nástupu do úřadu na jaře roku 2018 přísnou protiimigrační politiku. V jejím rámci byly uzavírány přístavy lodím nevládních organizací s imigranty.

V současné době je velký problém s imigranty na nejjižnějším italském ostrově Lampedusa, kde už začátkem září muselo toto migrační středisko kvůli přeplněnosti dočasně přestat přijímat běžence. Na 1.200 imigrantů bylo tehdy jednorázově přemístěno na Sicílii, pod níž ostrůvek administrativně spadá. Od začátku letošního roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře 21.417 imigrantů, přičemž za stejné období loňského roku to bylo 6.543 osob. Středisko pro imigranty na Lampeduse, která je vzdálena asi 100 kilometrů od tuniského pobřeží, má kapacitu jen 192 osob. V posledních týdnech na Lampedusu připlouvají stovky imigrantů týdně. Jen za minulou neděli přistálo na tomto italském ostrově rekordních 26 člunů s imigranty. V tamním uprchlickém táboře se nyní dle agentury APA nachází již opět přes 1.000 imigrantů, což je pětkrát více, než je jeho kapacita. Jedná se převážně o Tunisany. 

Hnutí SPD patří i v rámci mezievropské spolupráce k hnutím, které se staví negativně k nelegální imigraci, a naši současní dva europoslanci jsou aktivně zapojeni ve frakci Identita a demokracie, která je pátou nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu a která odmítá proimigrační politiku Evropské unie.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama