Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2023 9:26:43

Je nutné odmítnout a opustit zhoubnou energetickou politiku Evropské unie!

Je nutné odmítnout a opustit zhoubnou energetickou politiku Evropské unie!

Ve středu odpoledne, na základě kritiky opozice a zástupců firem, vláda schválila alespoň nějakou minimální pomoc vysoce náročným firmám s cenami energií pro příští rok ve výši 3,5 miliardy korun.

To ale v žádném případě neřeší problém firem a domácností v České republice v souvislosti s extrémním nárůstem cen za energie, které budou platné v roce 2024.  

Hnutí SPD není osud českých občanů, potažmo firem lhostejný, a silně kritizuje vládnoucí pětikoalici v čele s premiérem Petrem Fialou za nečinnost řešení problému drahých energií. Vláda měla připravit systémovou pomoc firmám i občanům hned, jak Energetický regulační úřad definitivně rozhodl o výrazném zvýšení regulované části ceny elektřiny a plynu pro rok 2024. Vláda už věděla, že konkrétně půjde o zdražení plateb za obnovitelné zdroje energií a za distribucí u domácností o 66 procent a u firem až o 190 procent. V případě průmyslově náročných oborů půjde až o likvidační zdražení energií podkopávající mezinárodní konkurenceschopnost českých firem.

Vláda přitom až do té doby lhala, že se ceny energií pro domácnosti příští rok nezvýší, anebo maximálně o jednotky procent. Poplatky na obnovitelné zdroje ve výši 65 miliard korun vláda také přenesla od nového roku na občany a firmy. U firem je to dokonce sedminásobný nárůst. Z tohoto důvodu jsem jako místopředseda poslaneckého klubu hnutí SPD v rámci posledního jednání Sněmovny v tomto roce, navrhl zařadit na program jednání bod s názvem: „Fialova vláda odmítá řešit vysoké ceny energií“, týkající se právě vládní podpory firmám a občanům v souvislosti s drahými energiemi. Tento návrh ale společně ještě se třemi dalšími vzešlými z poslaneckého klubu SPD nebyly koaličními poslanci schváleny.

Dosáhli jsme alespoň toho, že vláda na základě naší kritiky, potažmo celé opozice zastoupené ve Sněmovně, nakonec narychlo rozhodla alespoň o velmi malé pomoci vybraným firmám ve výši 3,5 miliardy korun. Tato malá pomoc by měla cílit pouze na 25 tisíc podniků a vůbec se nebude týkat více jak půl milionu českých firem, což v reálu znamená, že například obchod a cestovní ruch, řemesla nebo stavebnictví budou nadále čelit plnému dopadu unáhlených a škodlivých kroků vlády, která otázku drahých energií dlouhodobě neřeší. 

V otázce zdražování elektřiny v České republice má hnutí SPD zcela jasno. Zásadní příčinou je, kromě neschopné a nekompetentní vládní pětikoalice, zhoubná energetická politika EU, Green Deal a spekulativní systém obchodování s emisními povolenkami. Tento model je nutné odmítnout a opustit a je třeba provozovat vlastní energetickou politiku v národním zájmu ČR. To ale probruselská Fialova vláda neučiní, a proto nejlepším řešením pro naše občany by byl konce této vlády. Hnutí SPD chce být součástí příští vlády, ve které by vždy hájila zájmy českých občanů a firem. Příští rok nás čekají troje volby, ve kterých chce hnutí SPD uspět. Vše ale bude záležet na voličích. Hnutí SPD své sliby plní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama