Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2021 7:18:23

Jsme pro spolupráci svobodných a suverénních národních států bez diktátu Bruselu

Jsme pro spolupráci svobodných a suverénních národních států bez diktátu Bruselu

Celní správa ČR minulý pátek informovala prostřednictvím ČTK, že Evropská komise požaduje po České republice doplacení cla za podhodnocené ceny zboží dovezeného z Číny.

Hnutí SPD dlouhodobě odmítá direktivní postup ze strany EU proti České republice, a to ve všech ohledech. Jako jediný politický subjekt zastoupený v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky požaduje referendum o každém předání státní suverenity na orgány Evropské unie a referendum o vystoupení ČR z EU. Budoucnost naší republiky v rámci Evropy spatřujeme ve volném pohybu osob, zboží, služeb a peněz na bázi spolupracujících svobodných a suverénních národních států; žádný diktát ze strany EU. Nehodláme přispívat na nadstandardní platy velkého množství úředníků, kteří z Bruselu rozhodují o tom, jak má Česká republika nakládat s penězi ze státní pokladny. To je totiž institut, který dohlíží na centralizaci příjmů, řízení výdajů, řízení státních aktiv, řízení likvidity, řízení státního dluhu, finanční plánování, platební styk, kontrolu, účetnictví a výkaznictví.

Evropská komise (EK) požaduje po České republice zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny v letech 2012 až 2019. Dle EK tím došlo ke ztrátě příjmů, které jsou odváděny do rozpočtu EU za cla vybraná členskými státy, a proto po členských státech požaduje poměrnou částku jako náhradu ztráty. Podle Zprávy o činnosti Celní správy za rok 2019 poslalo Česko do EU z výběru cla 7,4 miliardy korun.

Celní poplatky tvoří přibližně 15% příjmů společného rozpočtu EU. Mluvčí EK sdělila, že unijní exekutiva chce žádostí, která následuje po obsáhlém vyšetřování a analýze, zajistit, aby všechny státy hradily svůj spravedlivý podíl do rozpočtu. Clo patří mezi tzv. tradiční zdroje rozpočtu EU. Ty podle účetní závěrky EU za rok 2019 činily 21,2 miliardy eur (zhruba 515 miliard korun).

Podobný případ řeší EK od roku 2018 s Velkou Británií. V září 2018 dala EK Velké Británii dva měsíce na doplacení 2,7 miliardy eur celních poplatků do unijního rozpočtu. Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) to zdůvodnil tím, že Británie dlouhodobě ignorovala rozsáhlé celní podvody se zbožím dováženým především z Číny. Tím Evropské unii způsobila značné ztráty, které by měla nahradit. Případ nakonec skončil u Evropského soudního dvora, který by měl ve věci rozhodnout příští rok.

Hnutí SPD si nepřeje, aby Evropská unie prostřednictvím Evropské komise měla v gesci kontrolu nad našimi státními financemi, neboť to vede k další ztrátě naší suverenity. Hnutí SPD požaduje referendum o našem dalším setrvání v EU a je zásadně pro odchod České republiky z EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama