Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2022 7:33:20

Máme na rozdíl od vlády odlišný recept na stabilizaci veřejných financí!

Máme na rozdíl od vlády odlišný recept na stabilizaci veřejných financí!

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) minulý čtvrtek schválila programové prohlášení, ve kterém si stanovila úkoly na své volební období.

Vychází především z koaliční smlouvy, kterou po volbách uzavřelo celkem pět stran z dvou koalic. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti s hnutím STAN. Ve středu s ním chce vláda předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně zřejmě důvěru získá, ale hnutí SPD pro ní hlasovat nebude. 

Předsednictvo hnutí SPD po prostudování programového prohlášení vlády doporučí všem svým poslancům, aby nehlasovali pro vyslovení důvěry této vládě. Celý dokument představuje snůšku slibů a působí spíše jako nějaký předvolební reklamní materiál. Je rozpracován v rozsahu dvaapadesáti stran a mimo úvodní preambule obsahuje 18 kapitol, v rámci kterých představila své priority jednotlivá ministerstva. Podívejme se na veřejné finance. Ve zmíněném vládním prohlášení se uvádí, že chce vláda dosáhnout stabilizace veřejných financí, že naše země potřebuje odpovědnou rozpočtovou politiku, která zabrzdí nesmyslné rozhazování peněz daňových poplatníků, nalezne úspory, stanoví dlouhodobé směřování veřejných financí a v co nejkratší možné době zajistí rozumné hospodaření státu. To jsou jenom stále se opakující tvrzení, ale žádná konkrétněji rozpracovaná opatření s určením předpokládaných úspor. Pevně jenom doufáme, že vláda dostojí svého slova a nezvýší daně.

Hospodaření státu loni skončilo s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn nejenom dopady koronavirové krize a doprovodnými, někdy nekoncepčně řešenými podpůrnými opatřeními, namísto toho, aby došlo ke snížení zbytných výdajů státu. Naše hnutí SPD předkládalo minulé vládě návrhy úspor ve výši stovek miliard korun, ale ta na naše podněty nereagovala. Státní dluh loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun, což představuje hypoteticky dluh blížící se ke čtvrt milionu korun na každého občana. Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Důvodem provizoria je fakt, že Poslanecká sněmovna do konce loňského roku neprojednala návrh státního rozpočtu se schodkem 377 miliard korun navržený minulou vládou. Nový kabinet chce deficit snížit pod 300 miliard korun omezením výdajů, ale zatím nepředstavil, jak toho chce dosáhnout.

Máme pro jednání ve Sněmovně připravenu řadu pozměňovacích návrhů ve formě úspor ve výdajích v jednotlivých kapitolách rozpočtu v minimální výši sto miliard korun. Jedná se například o ukončení financování z veřejných peněz takzvaných politických neziskových organizací, zrušit či alespoň odložit předražené armádní nákupy v zahraničí, ukončit systém výplat neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým. Dále požadujeme zrušit dotace solárním baronům nebo navrhujeme zdanění dividend zahraničních firem podnikajících u nás. Nyní uvidíme, jak se k našim návrhům postaví nová vláda, ta minulá je odmítla realizovat. Předložený vládní návrh programového prohlášení bez rozpracování konkrétních termínovaných opatření s předpokládanou výši úspor považujeme jako šílený a zcela neodpovědný přístup k veřejným financím.  

Hnutí SPD nepovažuje za správné, že vláda od 1. ledna 2022 nedala slíbené peníze většině státním zaměstnancům a seškrtala i původně navrhované přidání peněz např. policistům, hasičům nebo pracovníkům v sociálních službách. Vládě též vyčítáme, že zřídila tři nové ministerské posty a v rámci jejich agendy dalších několik desítek služebních a pracovních míst. Nová vláda, která je servilní vůči Bruselu počítá s vyššími financemi pro zajištění „spolupráce“ s EU a vzhlíží se v našem předsednictví Rady EU ve 2. pololetí roku 2022. Za hnutí SPD konstatujeme, že nám to žádné výhody, tak jak se domnívá vláda (např. ve zmírnění  opatření vyplývajících z Green Dealu) nepřinese. Postupy současné vlády v žádném případě nejsou v souladu s mottem zveřejněným v prohlášení vlády v oblasti veřejných financí:„ Šetřit na státu, ne na lidech“. Hnutí SPD prosazuje a vždy bude hájit zájmy našich občanů, kteří jsou pro nás na prvním místě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama