Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2019 10:16:33

Můj dům – můj hrad. Bezpečnost občanů je pro nás na prvním místě!

Můj dům – můj hrad. Bezpečnost občanů je pro nás na prvním místě!

Pro naše občany chceme zajistit větší bezpečnost a ochranu soukromého majetku.

Povinností státu je udržet pro naše občany bezpečné prostředí a navrhovat a schvalovat taková zákonná opatření, která u nich zvyšují pocit bezpečí. Jedním z nich je i rozšíření institutu nutné obrany v trestním zákoníku, které navrhují poslanci hnutí SPD.

Hnutí SPD plní své sliby vycházející z programu hnutí, které dalo svým občanům. V rámci programového bodu, že zajistíme bezpečnou Českou republiku, předkládáme v Poslanecké sněmovně návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. Ve Sněmovně je tento návrh veden pod číslem 591/0 a byl dne 12. září tohoto roku zaslán všem poslancům k prostudování. Konkrétně navrhujeme rozšíření paragrafu č. 29 Nutná obrana, spadajícího pod okolnosti vylučující protiprávnost činu, které jsou vymezeny ve třetí hlavě trestního zákoníku. V původním paragrafovém znění jsou v § 29 dva body a náš návrh spočívá v přidání bodu č. 3, který by měl tuto právní definici: (3) O nutnou obranu se naopak jedná, je-li obrana vedena vůči osobě, která neoprávněně vnikla do cizího obydlí za použití násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí nebo překoná-li překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí, pokud takové jednání může vyvolat u obránce oprávněnou obavu z ohrožení života či zdraví jeho nebo jiné přítomné osoby.“

Naše zdůvodnění je zcela jednoznačné. Platná právní úprava příliš limituje případy nutné obrany, kterou je naopak nutné posílit s ohledem na stále rostoucí agresivitu pachatelů zločinů. Jde zejména o porušování domovní svobody, kdy se pachatelé snaží násilně vniknout do obydlí či obdobných soukromých prostor bez ohledu na skutečnost, je-li v nich někdo přítomen. Nová úprava zakotvuje zásadu „Můj dům – můj hrad", která je součástí některých zahraničních úprav. Posiluje postavení a sebevědomí občana, který je napaden ve svém domě a hodlá se bránit, aby se pak nemusel obávat následného stíhání ze strany státních orgánů, když použil přiměřené nástroje proti pachateli, který bývá často ozbrojen. V takovém případě útočník na sebe bere riziko, že vyvolá-li odůvodněnou obavu z ohrožení majetku, zdraví či života oprávněné osoby, bude se napadený bránit, a to účinně, avšak bez případné sankce ze strany státu.

Při našem společném návrhu jsme dbali, aby návrh zákona byl v souladu s ústavním pořádkem, se závazky České republiky vyplývajícími z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, a rovněž s právem Evropské unie. Navrhovaná právní úprava posiluje ochranu soukromí jednotlivce, jež bude oprávněn zvolit adekvátní prostředky pro ochranu svého zdraví a života stejně jako osob, které budou přítomny v obydlí. U občanů, konkrétně u seniorů a osob, kteří žijí v domácnosti sami, toto vědomí možné obrany v případě napadení posílí jejich pocit bezpečí.

Hnutí SPD předložilo tento návrh změny trestního zákoníku, spočívající v rozšíření paragrafového znění nutné obrany. Podepsali ho všichni poslanci za naše hnutí, kteří byli zvoleni občany do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Návrh na změnu trestního zákoníku jsme zpracovali s cílem posílení bezpečnosti našich občanů. Pocit bezpečí pro každého občana a jeho rodinu je jedním ze základních atributů nezbytných pro spokojený život, naplněný poctivou prací, výchovou dětí, péčí o stárnoucí rodiče a pomocí potřebným spoluobčanům.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama