Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2021 9:38:01

Nikdy nesmíme dopustit ztrátu českého mateřského jazyka!

Nikdy nesmíme dopustit ztrátu českého mateřského jazyka!

Každoročně dne 21. února slavíme Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento den je připomínkou toho, že na světě existuje mnoho jazyků, které mají v rámci jednotlivých zemí a národů své kořeny a jsou součástí jejich tradic a národního dědictví.

Mezinárodní den mateřského jazyka zavedlo UNESCO v roce 1999 jako připomínku toho, že na světě existuje kolem 7 tisíc jazyků, z nichž více než polovina je ohrožena zánikem, a to pravděpodobně již do konce 21. století. Proto je nutné uchovat všechny lokální jazyky, neboť mateřský jazyk každého z nás provází celým životem a zásadně ovlivňuje naše vnímání světa. Mateřský jazyk je tak důležitou součástí identity každého člověka a rozmanitost jazyků představuje kulturní dědictví lidstva, o jehož zachování je nutno pečovat. Například EU má v současné době 24 úředních jazyků, ale celkově v unijních zemích najdeme více než 60 původních regionálních a menšinových jazyků, kterými hovoří okolo 40 milionů osob. Právní postavení těchto jazyků a podpora, kterou dostávají, závisí na rozhodnutí jednotlivých států.

Hnutí SPD je vlastenecké a demokratické hnutí, které vede a prosazuje na politické scéně všechny možné aktivity vedoucí k nezávislosti a suverenitě českého státu. Podporujeme tradiční hodnoty naší společnosti, mezi které bezesporu patří fungující rodina, kterou tvoří svazek muže a ženy vychovávající děti. Takováto rodina zasluhuje státem garantovanou ochranu a podporu a každé aktivity ohrožující fungování a výchovu dětí v rodině odmítáme. Rodiče jsou pak prvními komunikujícími se svými dětmi, které postupně učí mluvenému slovu. Děti se tak od narození učí vyslovovat základní slova jako je máma a táta a v průběhu prvních let se jejich slovní zásoba velmi rychle rozvíjí. Tato role rodičů v procesu výchovy dětí je nezastupitelná. Následně tuto roli přebírá stát, a to prostřednictvím povinné předškolní a školní docházky.

Prosazujeme návrat výchovy k tradičním rodinným hodnotám. Škola musí připravovat naši mládež nejenom na uplatnění pracovní, ale také na uplatnění občanské a lidské. Nechceme další ideologizaci školy směrem k multikulturalismu nebo k individualismu, které vedou k oslabení funkce rodiny. Znovu chceme vrátit do školy témata přípravy k obraně vlasti a vlastenecké a rodičovské výchovy. Podpoříme aktivity škol ve sportovních aktivitách a v obnově fyzické zdatnosti mladých lidí. Nepřipustíme zřízení a fungování náboženských škol, kde nebude respektován rovný přístup k právům lidí a bude hlásáno nadřazení náboženského práva nad světským právem.

České školství vychází z národní tradice, kdy součástí naší národní kultury byla snaha o zajištění vzdělání pro další generace české mládeže. Budování českých škol, kde se vyučovalo v českém jazyce, byl jedním ze zásadních výsledků národního obrození. Tradice a kvality české pedagogiky se výrazně projevily i v době budování samostatné československé státnosti. Vysoká úroveň přípravy učitelů a prestiž jejich práce byly základem pro rozvoj školství. Československá republika po svém vzniku přišla s rozvojem vysokého školství a s promyšlenými reformními kroky, které postavily naše školství na jedno z předních míst ve světě.

Hnutí SPD považuje oblast školství za programovou prioritu, neboť zásadním způsobem ovlivňuje u žáků oblast sociální, kulturní, ekonomickou a především u nich posiluje otázku národní a vlasteneckou. Naším zásadním cílem je vrátit na školy stav, kdy motivovaní učitelé kvalitně pedagogicky pracují, žáci se učí a škola ve spolupráci s rodinou připravuje mladého člověka na budoucí uplatnění v životě; na uplatnění pracovní, občanské a lidské. Čeština je velice krásný a především je to náš mateřský jazyk, který musíme zachovat pro naše budoucí generace.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama