Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2020 10:11:07

Podpořili jsme ve Sněmovně všechny návrhy zákonů ve prospěch našich občanů!

Podpořili jsme ve Sněmovně všechny návrhy zákonů ve prospěch našich občanů!

Všichni poslanci za hnutí SPD podpořili toto úterý na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny návrhy zákonů projednávané ve stavu legislativní nouze, které navrhla vláda v souvislosti s následky pandemie koronavirem.

Hnutí SPD stojí za našimi občany, což dokladuje i tím, že všichni poslanci SPD jednohlasně podpořili návrhy zákonů předložených vládou tak, aby byly přijaty v co nejkratším možném termínu. Jejich cílem je nastavit nová zákonná opatření, jež by měla pomoci občanům překlenout tuto mimořádnou situaci, která vznikla v důsledku rozšíření nemoci COVID-19 v České republice a vyhlášením nouzového stavu.

Po zahájení schůze promluvil k poslancům nejprve premiér Andrej Babiš, vyzval všechny ke spolupráci a zároveň ubezpečil, že vláda nezneužije nouzový stav k posílení svých pravomocí. Opozici nabídl tři místa v Ústředním krizovém štábu, do kterého jsme nominovali našeho odborníka na armádu a místopředsedu sněmovního výboru pro obranu Radovana Vícha.

Po premiérovi vystoupili zástupci všech parlamentních stran zastoupených v PS. Za hnutí SPD vystoupil její předseda Tomio Okamura, který svým projevem zaujal přítomné poslance a také mnoho lidí, kteří sledovali toto jednání vysílané v přímém přenosu na svých obrazovkách. Tomio Okamura v úvodu zmínil nebezpečí vyplývající ze současné situace na hranicích mezi Řeckem a Tureckem, kde se hromadí tisíce imigrantů, kteří se chtějí dostat dále do Evropy. Konstatoval, že zástupci Evropské unie podcenili nebezpečí pandemie koronavirem a vše nechali na řešení jednotlivým členským zemím. Dále ujistil přítomné, že hnutí SPD podpoří všechny návrhy zákonů předložené vládou, které jsou přínosné pro naše občany. V závěru svého vystoupení sdělil, že hnutí SPD připravilo konkrétní řešení, jak získat peníze do státního rozpočtu. Vláda by neměla šetřit na investicích a ušetřené peníze získané seškrtáním zbytečných státních výdajů proinvestovat. Mezi navrhovaná opatření SPD patří například zdanění dividend, zastavení dotací pro politické neziskovky, zrušení inkluze ve školství, platby solárním baronům, omezení nákupu armádní techniky atd. Dále se jedná o opatření, které ušetří peníze samotným občanům, jako například poskytnutí pomoci lidem v exekucích, pomoc živnostníkům, kteří by platili DPH pouze ze zaplacených faktur, zrušení autorských poplatků sdružení OSA pro podnikatele, pro vybrané skupiny zrušení koncesionářských poplatků, zlevnění energií atd.

Následně přítomní poslanci, kteří zde byli zastoupeni v upraveném početním formátu, schvalovali návrhy zákonů předložené vládou. Poslanecká sněmovna za souhlasu všech našich přítomných poslanců schválila zvýšení schodku letošního rozpočtu z původních 40 miliard na 200 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu by měly letos činit nově 1,488 bilionu korun a výdaje 1,688 bilionu korun. Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o 89,8 miliardy korun, naopak výdaje mají vzrůst o 70,2 miliardy korun. Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Dále byly schváleny vládou předložené zákony na ošetřovné ve výši 60 procent z vyměřovacího základu příjmu za splnění stanovených kritérií – to by nově mělo být zaměstnancům propláceno po celou dobu uzavření škol a dalších zařízení. Rozšiřuje se také nárok na ošetřovné, a to pro všechny děti mladší 13 let. Ošetřovné se bude vyplácet i při péči o hendikepované děti starší 13 let, navštěvující školu. Dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat. Dále byla pozastavena EET na dobu tří měsíců po skončení nouzového stavu, odložení záloh na zdravotní a sociální pojištění o půl roku, a byl stanoven další postup ve věci maturitních a přijímacích zkoušek. Přesně ve 20.00 hod. vzdala také potleskem ve stoje celá Sněmovna hold všem lidem, kteří v současné nelehké době pracují v tzv. první linii.

Návrhy zákonů schválil ve středu i Senát, dnes by je měl podepsat prezident republiky a tím bude celý legislativní proces jejich přijetím ukončen. Všichni naši přítomní poslanci podpořili schválení navrhovaných vládních zákonů a i v budoucnu v případě potřeby udělají vše, co bude prospěšné pro naše občany, firmy a živnostníky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama