Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2020 7:11:40

Podporujeme Mattea Salviniho v boji s nelegální imigrací!

Podporujeme Mattea Salviniho v boji s nelegální imigrací!

Minulý týden rozhodl italský Senát o zbavení imunity bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho, který tak může být souzen za to, že minulý rok v červenci nechal na moři blokovat záchrannou loď Gregoretti s imigranty na palubě a bránil jejich vylodění

Hnutí SPD je pobouřeno rozhodnutím italských senátorů, o kterém informovala agentura Reuters, která též zveřejnila, že Salvinimu hrozí až 15 let vězení a až osmiletý zákaz politické činnosti za to, loni v létě nařídil, aby 131 zachráněných imigrantů zůstalo na lodi u Sicílie šest dní, tedy dokud jiné evropské státy neoznámily, že je přijmou. Matteo Salvini, v té době ve funkci ministra vnitra, to na svém Facebooku komentoval následovně: „Všichni jsou nádherně velkolepými, pokud nejde o jejich přístavy.“

Soud v sicilské Katánii je zvláštním tribunálem, který má na starosti vyšetřování ministrů. V prosinci loňského roku doporučil, aby byl Salvini postaven před soud za nelegální zadržování imigrantů na lodi pobřežní stráže; podle sicilských úřadů šlo při zadržování imigrantů o zneužití moci a de facto únos. Italské právo také definuje, že bývalí ministři nesmějí být souzeni za činy, kterých se dopustili ve funkci. Souzeni mohou být pouze v případě, pokud s tím souhlasí parlament. V italském systému dvou rovnocenných parlamentních komor rozhoduje o imunitě zákonodárců Senát. A právě Senát rozhodl tak, jak rozhodl, čímž pobouřil značnou část Italů. Vydání ke stíhání politika za tento čin podpořili senátoři vládních stran včetně Hnutí pěti hvězd, které v době Salviniho rozhodnutí tvořilo s Ligou koalici a v dříve projednávaných kauzách se toto hnutí Salviniho zastalo. Z toho je patrné, že se ostatní politici bojí vlivu Mattea Salviniho a snaží se ho všemi dostupnými prostředky odstranit z politiky, neboť svou důslednou a protiimigrační politikou, kterou uplatňoval za svého působení v italské vládě z pozice ministra vnitra, si na svou stranu získával stále více Italů. Italská vláda v době, kdy v ní působil ministr vnitra Matteo Salvini, opakovaně odmítala udělit soukromým záchranářským lodím povolení k zakotvení, a to převážně lodím neziskových organizací.

Sám Matteo Salvini tvrdí, že chce jít k soudu, kde zopakuje svůj výrok, který tehdy vzkázal svým stoupencům po prvním projednávání této kauzy: „Domnívám se, že jsem bránil svoji vlast. Nežádám za to ocenění, protože jsem za to dostal plat. Formálně žádám senátory, aby mne poslali k soudu, protože italský lid bude u soudu se mnou.“ Salvini doufá, že v tomto procesu uspěje, a že italská prokuratura jeho vyšetřování zastaví, tak jak to udělala minulou středu v případu trestního oznámení z podněcování k nenávisti, které na něj v červenci loňského roku podala německá kapitánka lodi Sea-Watch Carola Racketeová. 

Navzdory vyšetřování a odchodu z vlády zůstává Matteo Salvini jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi. Předčasné volby, které by mu podle průzkumů zajistily vytoužené premiérské křeslo, se mu zatím vyvolat nepodařilo.

Hnutí SPD pevně věří, že je to jen otázka času, kdy Matteo Salvini bude opět hrát klíčovou roli v italské vládě, neboť se nebojí radikálně hájit zájmy obyčejných Italů, kteří za ním stojí. Nic na tom nezmění ani to, že představitelé Evropské unie se snaží Salvinimu návrat do vrcholové politiky překazit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama