Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2017 9:11:01

Přímá demokracie a důležitá debata o možnostech a omezeních.

Přímá demokracie a důležitá debata o možnostech a omezeních.

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po nastavení její platnosti následuje důležitá debata o možnostech a omezeních.

Kontroverzní občanské iniciativy

Od roku 2004 bylo několik občanských iniciativ kritizováno za to, že nejsou ve shodě s mezinárodním právem. Nicméně Federální rada a parlament je přesto prohlásily za platné. Jedná se o občanské iniciativy za:

-       Doživotní vězení pro neléčitelné, mimořádně nebezpečné sexuální delikventy a jiné pachatele násilné trestné činnosti.

-       Zrušení časových omezení pro stíhání dětské pornografie.

-       Zákaz výstavby nových minaretů.

-       Vyhoštění cizinců, kteří se dopustili trestné činnosti.

Nastolené otázky

Tyto záležitosti vedly na celonárodní úrovni k dlouhé debatě o možnostech a omezeních týkajících se občanských iniciativ. Mezi projednávané otázky patří následující:

-       Musí občanské iniciativy respektovat rovněž nezávazné mezinárodní právo?

-       Měly by občanské iniciativy nutně respektovat dvoustranné dohody?

-       Kdo by měl rozhodovat o tom, zda je občanská iniciativa platná či nikoli? Politici (jak je tomu nyní)? Nebo soud?

-       Měl by ombudsman bránit „zbytečným“ nebo „nebezpečným“ iniciativám?  

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj důležitá debata o možnostech a omezeních: FDFA Presence Switzerland
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama