Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2021 7:16:56

Pro hnutí SPD je prioritou racionální přístup k ochraně životního prostředí!

Pro hnutí SPD je prioritou racionální přístup k ochraně životního prostředí!

Evropský parlament schválil takzvaný klimatický zákon, který zavádí přísnější emisní cíle. Norma, kterou ještě musejí formálně schválit členské země, se tak převádí do právně závazné podoby, na které se státy a europoslanci shodli minulý rok.

Hnutí SPD je pro racionální ochranu životního prostředí, ve kterém všichni společně prožíváme své životy, ale přehnaný boj proti emisím oxidu uhličitého je naprosto nesmyslný. Ke změnám teplot a klimatu na planetě vždy docházelo, dochází, a docházet bude. Dle vědců totiž hlavní odpovědnost nenese člověk a CO2. Též je nutné připomenout, že emise CO2 Evropské unie tvoří zhruba 10 procent emisí celosvětových. Přijetí tzv. klimatického zákona nám EU opět dokázala, že si neumí vytýčit své priority v této těžké pokoronavirové době a místo investic do rozvoje jednotlivých národních ekonomik přichází s podporou „Zeleného údělu“. Naši ekonomiku to má stát stovky miliard ročně po desítky let a v celé EU biliony eur, což může jednotlivé ekonomiky unijních zemí silně zasáhnout.

Minulý čtvrtek v Bruselu schválili europoslanci zastoupení v Evropském parlamentu takzvaný klimatický zákon, který stanovuje závazná pravidla pro dosažení společných emisních cílů Evropské unie. Vrcholní představitelé EU považují tuto normu ekologické strategie celé unie za klíčovou, protože prý určuje postup, pomocí kterého by měla unie v polovině století dosáhnout klimatické neutrality. Tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou nových stromů. Normu podpořilo 441 poslanců, proti hlasovalo 203 a 51 se hlasování zdrželo. Kromě cíle pro rok 2030 se vyjednavači dohodli i na dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Znamená to, že EU chce do poloviny století vypouštět jen takové množství emisí, které je schopná pohltit. I tento cíl se nyní stane zákonem.

Klimatická pravidla obecně definují opatření, která by unie měla přijímat na cestě k nulovým emisím. Rozpracování podrobných návrhů bude v příštích měsících a letech na Evropské komisi. Ta chce už v polovině července představit ambicióznější závazky v podílu obnovitelných zdrojů energie či emisí z automobilové dopravy. V této souvislosti se ale očekává, že nový návrh vyvolá mezi členskými zeměmi i například u automobilové lobby nesouhlasná stanoviska.

Hnutí SPD podporuje aktivity přispívající k čistému životnímu prostředí, na kterém nám záleží, ale zároveň tvrdíme, že všechna opatření se musejí dělat rozumně, aby to nezničilo naši ekonomiku. Proto odmítáme přijetí klimatického zákona EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama