Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2023 9:28:20

Prosazujeme vyslovení nedůvěry Fialově vládě, která škodí naší zemi!

Prosazujeme vyslovení nedůvěry Fialově vládě, která škodí naší zemi!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

pětikoalice prosadila rekordní zvýšení daní protiústavním způsobem. Prosazujeme vyslovení nedůvěry Fialově vládě, která škodí naší zemi. Hnutí SPD je po všech stránkách připraveno se svými odborníky podílet na případné nové vládě. Ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) rezignoval na zajištění dostatku léků českým občanům. Měl by proto rezignovat i na svou funkci. Fialova vláda od ledna opět všem zdraží elektřinu, teplo i teplou vodu. Pro firmy bude zdražení o výrazně více než 100 procent likvidační.

1. Pětikoalice prosadila rekordní zvýšení daní protiústavním způsobem. 

Minulý týden poslanci vládní pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů) silově prohlasovali ve Sněmovně tzv. „konsolidační“ balíček, který v případě schválení Senátem a prezidentem republiky zavádí nejvyšší plošné zvýšení daní v historii samostatné ČR. Poslanci hnutí SPD se několik měsíců úspěšně snažili schválení těchto zákonů zabránit, jejich přijetí bylo nakonec umožněno podle našeho názoru protiústavním způsobem a postupem, kdy byla hlasy vládních poslanců předčasně ukončena rozprava v závěrečném třetím čtení, ačkoli desítkám opozičních poslanců nebylo vůbec umožněno k uvedenému bodu vystoupit! Tzv. „konsolidační“ balíček obsahuje změny více než šedesáti zákonů, kterými se zvyšují všechny typy daní a povinných pojistných odvodů. Tato vládní opatření se negativně dotknou všech občanů, kteří v ČR žijí a pracují a rovněž všech živnostníků a firem, které zde podnikají. Zdanění domácností se v příštím roce rapidně zvýší, v průměru o několik desítek tisíc korun ročně, přičemž nejhůře postižení budou nízkopříjmoví a středně příjmoví zaměstnanci s malými předškolními dětmi. Ve dvou následujících letech má dojít ke zvýšení daní a odvodů v celkovém objemu 100 miliard korun. Na všechny společně a nedělitelně potom dopadne zvýšení daně z nemovitosti, vyšší spotřební daně a zvýšení daně z přidané hodnoty, které zdraží většinu zboží a služeb na našem trhu. Vyzýváme prezidenta republiky Petra Pavla, aby se konečně postavil na stranu českých občanů a firem a tento vládní návrh na masivní zvýšení daní vetoval. Zároveň jsme okamžitě připraveni podílet se na vypracování návrhu na zrušení tohoto zákona Ústavním soudem a připojit k němu podpisy všech našich poslanců.

2. Prosazujeme vyslovení nedůvěry Fialově vládě, která škodí naší zemi. Hnutí SPD je po všech stránkách připraveno se svými odborníky podílet na případné nové vládě.

Na mimořádné schůzi Sněmovny se bude tento týden od úterý jednat a hlasovat o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Tato vláda není vládou odborníků a hnutí SPD ji kritizuje od samého počátku. Téměř po dvou letech jejího vládnutí došlo k zásadnímu zhoršení všech ekonomických a sociálních ukazatelů v ČR, a hlavně k výraznému zhoršení životní úrovně a příjmové situace všech skupin českých občanů. Máme jeden z nejvyšších a nejdéle trvajících růstů inflace v Evropě, v rámci našeho kontinentu jsme nejhorší i co se týče propadu ekonomického výkonu a poklesu reálných mezd a platů. Dva roky nepřetržitě klesají maloobchodní tržby a domácí spotřeba. Fialova vláda rovněž rekordně zvyšuje zadlužení státu, jeho růst je opět jeden z nejvyšších v Evropě a na konci jejího funkčního období se zvýší o více než jeden bilion korun a celkový státní dluh překročí tři biliony korun, což je naprosto hrozivý a obtížně napravitelný stav. Kromě absolutní věcné a odborné nekompetentnosti je tato vláda i zcela nedůvěryhodná, jelikož již porušila mnoho svých klíčových předvolebních slibů, na jejichž základě získala důvěru voličů. Část vládní koalice, zejména hnutí STAN, je rovněž prokazatelně napojena na organizovaný zločin (kauza Dozimetr, používání šifrovaných telefonů od protagonistů mafie ministry vlády). Důvěra ve vládu Petra Fialy je dlouhodobě na velice nízké úrovni. Podle aktuálního výzkumu agentury CVVM vládě plně důvěřují pouze 3 % občanů! Na této mimořádné schůzi Sněmovny všichni naši přítomní poslanci podrobí premiéra a členy vlády tvrdé kritice a představí i naše návrhy na řešení závažné ekonomické a společenské krize. Nejvhodnějším řešením současné situace je co nejrychlejší odchod vlády Petra Fialy a ustavení nové kompetentní vlády na základě výsledků nových voleb. Hnutí SPD je po všech stránkách připraveno se na nové vládě svými odborníky podílet.

3. Ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) rezignoval na zajištění dostatku léků českým občanům. Měl by proto rezignovat i na svou funkci.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden v rozhovoru pro MF Dnes prohlásil, že si lidé budou muset zvyknout na to, že část léků a léčiv bude v lékárnách dostupná jen v omezeném množství a na příděl. Jedná se o naprosto nepřijatelnou rezignaci ministra zdravotnictví na samotnou podstatu zdravotnictví jako veřejné služby, kterou si občané hradí v rámci povinného zdravotního pojištění i na zajištění základních povinností ministerstva zdravotnictví. Není přijatelné, aby byl člověk s tímto přístupem a s těmito názory ministrem zdravotnictví a členem vlády. Nehledě na to, že Vlastimil Válek ve své funkci selhává opakovaně. Nevěnuje se svým základním úkolům, lékovou krizi ani kritický nedostatek lékařů v některých oborech fakticky vůbec neřeší a namísto toho opakovaně propaguje tzv. dvojí standardy ve zdravotnictví, tedy podstatné rozšíření počtu úkonů nehrazených ze zdravotního pojištění. Řada výkonů by tedy nebyla pojišťovnami hrazena bez připojištění. Tím by se značně snížila dostupnost zdravotní péče. Toto my v SPD zásadně odmítáme! Povinností jakéhokoliv ministra zdravotnictví je zajistit všemi dostupnými legislativními i exekutivními nástroji, aby byly v ČR dostatečné zásoby všech důležitých léků. Současně je třeba v maximální míře obnovit kapacity k výrobě léků v ČR. Situace, kdy již více než rok nejsou na českém trhu k dispozici mnohé základní léky a léčiva, včetně antibiotik a léků pro děti, je absolutním selháním premiéra Fialy (ODS), ministra zdravotnictví i vlády jako celku.

4. Fialova vláda od ledna opět všem zdraží elektřinu, teplo i teplou vodu. Pro firmy bude zdražení o výrazně více než 100 procent likvidační.

Fialova vláda od ledna opět zdraží elektřinu všem odběratelům, občanům i firmám tím, že budou muset ve svých účtech dotovat podporu obnovitelných zdrojů energie (tzv. solární baroni). Všem spotřebitelům budou zdraženy i další regulované složky ceny elektřiny a plynu, například platby za distribuční a přenosové služby. Vláda Petra Fialy aktuálně ohlásila, že zdraží všem odběratelům i teplo a teplou vodu, protože teplárnám neposkytne již dříve přislíbený příspěvek, který měl všem spotřebitelům kompenzovat výrazný nárůst ceny tepla. Firmám a podnikatelům vadí, že kromě ukončení zastropování cen energií se také na podniky přesunou platby na podporu obnovitelných zdrojů, a to dokonce ještě ve větším objemu než před rokem 2022. Zatímco v případě domácností lze očekávat zdražení elektřiny v rozmezí o 10 až 20 procent, u firem bude růst ceny mnohem vyšší a dramatičtější, tedy výrazně více než o 100 procent, což pro ně bude naprosto likvidační. Hnutí SPD již téměř dva roky navrhuje systémové řešení energetické krize a vysokých cen energií v ČR. Je nutné zastropovat cenu elektřiny přímo u jejích výrobců, prodávat ji přednostně za rozumně nízké ceny českým spotřebitelům a vyvážet pouze až případné přebytky. Současně nastává nejvyšší čas opustit spekulativní a likvidační systém obchodování s emisními povolenkami podle pravidel EU, který je dlouhodobě základním zdrojem nepřijatelně vysokých cen energií, a zvláště pro ČR s její podobou energetického mixu a skladby hospodářství a průmyslu je enormně nevýhodný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama