Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2020 7:19:49

Prosazujeme zájmy vedoucí k ochraně nerostného bohatství České republiky!

Prosazujeme zájmy vedoucí k ochraně nerostného bohatství České republiky!

V rámci druhého čtení tzv. horního zákona jsme odůvodnili náš pozměňující návrh, zpracovaný s cílem zajistit účinnou kontrolu nakládání s nerostným bohatstvím České republiky.

Poslanci hnutí SPD také v rámci jednání schůze Sněmovny nepodpořili v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok, neboť se domníváme, že vláda nechce šetřit, což vyplývá i z toho, že nechce akceptovat návrhy našeho hnutí vedoucí ke značným úsporám.

Hnutí SPD prosazujeme zájmy vedoucí k ochraně nerostného bohatství České republiky, což dokladuje i to, že v rámci druhého čtení tzv. horního zákona (sněmovní tisk 531) byl prezentován pozměňující návrh našeho poslance Radima Fialy na změnu vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Současné znění horního zákona, který byl přijat v roce 1988, tedy v době zcela odlišných společenských a ekonomických potřeb, neeliminuje rizika, která mohou vzniknout při kapitálových změnách ve firmách těžících nerostné bohatství. Právě těžba nerostných surovin může významně ovlivnit strategické zájmy České republiky, pokud ji budou provádět firmy, které nebyly dostatečně prověřeny a hrozí tak riziko, že své podnikatelské zájmy nadřadí nad zájmy České republiky a jejích obyvatel. To by se tímto návrhem mělo změnit a stát bude mít možnost kontroly. Vzpomeňme jen obstrukce v souvislosti s těžbou lithia.   

Hnutí SPD tento týden také v prvním čtení nepodpořilo návrh státního rozpočtu pro příští rok, a to z několika důvodů. Domníváme se, že standardem by mělo být vyrovnané hospodaření nebo přebytkové hospodaření. Cílem by mělo být zdravé hospodaření a zdravý stát minimálně s vyrovnaným rozpočtem. Zajisté, že v této době, kterou velmi ovlivnila opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií a nouzovým stavem, se musejí brát v úvahu mimořádné neplánované výdaje potřebné na zajištění fungování státu a jeho ekonomiky. Zároveň se musejí neustále vyhledávat nepotřebné výdaje a ty seškrtat, s cílem úspor státních financí. Naše hnutí předložilo vládě celou řadu návrhů úspor, které ale vláda nechce akceptovat. Zmíním jen některé z nich, jako například zrušit financování politických neziskových organizací, přestat vyplácet sociální dávky nepřizpůsobivým občanům, kteří ačkoli mohou, tak nechtějí pracovat, přestat s vysokými dotacemi pro solární barony a zrušit škodlivou inkluzi ve školství. Velké úspory spatřujeme také v kapitole Ministerstva obrany ČR, spočívající například ve zrušení zahraničních misí a alespoň odkladu předražené armádní techniky (50 miliard za německá bojová vozidla, 6 miliard za francouzská děla, americké vrtulníky za 15 miliard). Zároveň ale musím zdůraznit, že my v SPD si velmi vážíme české armády a našich vojáků, které podporujeme, stejně jako bezpečnostní a záchranné složky a jejich příslušníky a zaměstnance.

Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2021 počítá se schodkem v astronomické výši 320 mld. korun. V tomto návrhu však není započítán výpadek z příjmů státu po zrušení superhrubé mzdy, který má být dalších cca 90 mld. korun. Vláda počítá pro příští rok s výdaji 1.806,8 mld. korun a investicemi ve výši 178 mld. korun, ale nepředstavila nám své strategické vize, kam a proč bychom měli masivně investovat. To je i jedním z důvodů, proč naši poslanci vládní návrh rozpočtu v prvním čtení nepodpořili. Též ale zmíním, že poslanci za hnutí SPD prosazují zrušení superhrubé mzdy a podporují také snížení sazeb daně z hrubé mzdy z 20 na 15 %, neboť je nutné nechat lidem více peněz v peněženkách. Hnutí SPD již podalo návrhy dalších zákonů na finanční podporu pracujících lidí. Systémově prosazujeme navýšení základní slevy na poplatníka a také zvýšení podpory pracujících rodičů s dětmi, vždy podpoříme valorizaci a zvyšování důchodů. Požadujeme též zavedení zdanění nadnárodních korporací.

Hnutí SPD bude i nadále ve Sněmovně podporovat a schvalovat takové zákony, které jsou prospěšné pro naše občany.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama