Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2020 9:39:12

Sokol existuje od roku 1862, přestože ho zakázala monarchie, nacisté i komunisté

Sokol existuje od roku 1862, přestože ho zakázala monarchie, nacisté i komunisté

Včera jsme si připomněli Památný den sokolstva, poctu všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence tohoto spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky a to i zásluhou poslanců hnutí SPD.

Hnutí SPD je vlastenecké a demokratické hnutí, které od svého vzniku vede nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu a v tom bude pokračovat i v budoucnu. Naše společnost má své národní tradice a hodnoty, které jsme povinni chránit a předávat dalším generacím. Mezi tyto hodnoty patří prioritně i vlastenectví. Už od svého vzniku v roce 1862, kdy byl Sokol u nás založen, byli jeho členové vlastenci, a např. to byli i první členové Hradní stráže za prezidenta Masaryka. Sokol od svého založení usiluje o celkový rozvoj osobnosti člověka a vede své členy ke spravedlivému a čestnému jednání, k aktivitě, samostatnosti a schopnosti pomáhat. Přitom vychází z odkazu svých zakladatelů Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera.

Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941, kdy v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1.500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Většina z nich do konce války zahynula. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí. Podle odhadů bylo za druhé světové války zavražděno nebo zemřelo v boji asi 5.000 sokolů. Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané "Přísaha republice". Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty. Poslední slova Františka Pecháčka pronesená ke spoluvězňům zněla: „Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“

Sokolská organizace měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. Za obou světových válek bylo hnutí rozpuštěno a Sokol vadil i komunistickému režimu, který v roce 1952 organizaci zrušil. Jeho činnost byla obnovena až po roce 1989.

Sokol v současné době patří mezi nejpočetnější spolky v Česku, má zhruba 160.000 členů a přes tisícovku jednot po celé republice. Jeho program je vzájemně provázaný soubor sportovních, pohybových, kulturních a společenských aktivit, které se uskutečňují v tělocvičných jednotách. Činovníci, cvičitelé a trenéři sokolských tělocvičných jednot jsou nejen nositeli a organizátory sokolského tělovýchovného a sportovního programu, ale společně s ostatními členy vytvářejí společenské prostředí pro utváření mravního postoje sokolství, prostředí pro uchovávání sokolských idejí. Sokol je otevřený všem, kdo věří v sokolské hodnoty: sport, občanství, komunita, osobnost a laskavost. Já sám osobně od roku 2004 působím ve funkci předsedy Tělovýchovné jednoty Sokol Všechlapy, kde řadu let sponzoruji mladé sportovce.

Hnutí SPD plně podporuje činnost Sokola, který přináší sport pro každého, bez rozdílu věku a příjmu. Tím rozvíjí tělesnou zdatnost svých členů i ostatních; pohyb považuje za součást zdravého životního stylu. Sokol je vlastenecký v nejlepším slova smyslu. Své členy vede k lásce k rodné zemi a k úctě k duchovnímu dědictví našeho národa. Sokolové jsou aktivní silou ve své obci, hybatelem sportovních a kulturních aktivit. S úctou jsme si připomněli památku těch, kteří za naši vlast položili své životy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama