Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2020 9:31:03

V polských prezidentských volbách vyhrálo vlastenectví a odpor k Evropské unii!

V polských prezidentských volbách vyhrálo vlastenectví a odpor k Evropské unii!

Poláci ve volbách rozhodli, že jejich prezidentem na dalších pět let bude Andrzej Duda.

Současný polský prezident Andrzej Duda v nedělních volbách svůj post obhájil. Poláci mu tak prodloužili prezidentský mandát na dalších pět let. Voliči tak opět dali důvěru prezidentovi, který hájí vlastenecké zájmy Polska, prosazuje konzervativní hodnoty, tradiční přirozenou rodinu a je skeptický k Evropské unii.

Hnutí SPD blahopřeje Andreji Dudovi ke znovuzvolení polským prezidentem. S prezidentem Dudou nás spojuje řada shodných názorů, a proto jsme rádi, že v Polsku dalších pět let bude prezident, pro kterého jsou hodnoty vlastenectví, národní suverenity a hrdosti, uznávání tradiční rodiny tvořené mužem, ženou a dětmi, prioritami. Andrzej Duda má s naším hnutím společné to, že moc nevěří projektu Evropské unie, a proto můžeme očekávat, kam bude Polsko v příštích pěti letech směřovat. Zajisté se posílí spolupráce zemí V4, protože vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) má plnou podporu prezidenta Dudy v Polsku.

Strana PiS má v Sejmu 235 ze 460 poslaneckých křesel, což znamená, že ještě tři roky bude v Polsku samostatně vládnout. Vláda PiS během uplynulých čtyř let, kdy se ekonomice dařilo, zavedla štědré sociální programy, jako jsou třinácté důchody pro seniory nebo přídavky 500 zlotých na dítě, zvýšila minimální mzdu nebo snížila věk odchodu do důchodu. Kvůli některým svým krokům, třeba kvůli reformě justice nebo rozsáhlému kácení v chráněném Bělověžském pralese, se dostala do konfliktu s Evropskou unií. EU chce mít plně podmaněné i Polsko, kterému vytýká, že ohrožuje principy právního státu a demokracie a že ovládá klíčové instituce v zemi, včetně veřejnoprávních médií. Za vlády PiS se zhoršily vztahy Polska s Německem, po němž Varšava žádá odškodnění za škody napáchané nacisty za druhé světové války. Polsko má naopak dobré vztahy s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který vloni zrušil vízovou povinnost pro Poláky. Spojené státy se také chystají posílit svoji vojenskou přítomnost v největší středoevropské zemi. S Českou republikou spojuje polskou vládu v posledních letech zejména odpor proti přijímání nelegálních imigrantů podle určení EU a například jsme proti zpřísňování závazků v boji s klimatickými změnami.

Ve druhém kole prezidentských voleb, které proběhly v Polsku minulou neděli, současný polský prezident Andrzej Duda svůj post obhájil. Duda získal 51,21 procent hlasů. Dudova protikandidáta, varšavského primátora Rafala Trzaskowského z opoziční proevropské Občanské platformy (PO), podpořilo 48,79 procenta lidí. Duda, který se řadí mezi obránce konzervativních hodnot, jako je rodina v jejím tradičním pojetí, v předvolební kampani odsuzoval stoupence hnutí za posílení práv sexuálních menšin. V minulosti byl členem PiS, ale krátce po svém prvním zvolení prezidentem v roce 2015 se členství ve straně vzdal. Dále s touto stranou sympatizuje, takže bude pravděpodobně vstřícný k mnoha zákonům, které mu budou předloženy k podpisu. Hlasovat přišlo v Polsku přes 68 procent voličů. Polské prezidentské volby, jejichž první kolo se konalo před dvěma týdny, byly prvními, kdy voliči mohli hlasovat korespondenčně. Tato změna souvisela se současnou pandemií nemoci covid-19.

Hnutí SPD vítá Dudovo opětovné zvolení polským prezidentem přímou volbou, tedy stejným způsobem, který podporuje jako jediné z politických subjektů u nás naše vlastenecké hnutí.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama