Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2024 9:38:51

Vánoční období bývá symbolicky ukončeno tradičním svátkem Tří králů!

Vánoční období bývá symbolicky ukončeno tradičním svátkem Tří králů!

Na sobotu 6. ledna připadá svátek Tří králů – Kašpara, Melichara a Baltazara, kterým končí vánoční období. Svátek odkazuje na trojici mudrců, kteří se podle pozdější tradice přišli po pastýřích poklonit do Betléma právě narozenému Ježíši Kristovi.

Svátkem Tří králů vrcholí vánoční období, uzavírá se oslava narození Krista a nastává Masopust. Období Tří králů bylo historicky na tradice, zvyky a obyčeje velmi bohaté. V domácnostech se v tento den oficiálně ukončily Vánoce, odzdobil se stromeček a nechal se požehnat dům. Rodina připravila pohoštění a byli odměněni malí koledníci.

Koledování je u nás doloženo ještě v předhusitských dobách. Za krále se převlékaly většinou děti z chudých rodin, pro které byl svátek Tří králů poslední možností něco si vykoledovat. Masky dětských králů byly velmi jednoduché. Kluci měli na hlavě papírovou korunu, vousy si vyrobili z koudele, na sebe si oblékli kostelní komži nebo tátovu bílou košili a přepásali ji provazem. V čele kráčel Kašpar s pozlacenou kometou, za ním Melichar s nádobkou s kadidlem a průvod uzavíral načerněný Baltazar s košíčkem na koledu.

Původně chodil s dětmi na koledu i duchovní, někdy kostelník nebo učitel. V kopcovitých krajích, kde se choval dobytek, provázeli tři krále ještě „pastuchové“. Během obchůzky vykouřili dům kadidlem a vykropili ho svěcenou vodou, na dveře napsali svěcenou křídlu zkratku K + M + B a datum. Součástí koledování bývaly i takzvané tříkrálové obchůzkové hry, jednoduchá divadelní představení o narození Krista a příchodu králů. K těm zvykům, které přetrvaly dodnes, patří především obcházení dětí převlečených za tři krále a koledování. 

Hnutí SPD bude vždy chránit a prosazovat naše národní tradice vycházející z kořenů židovské, antické a křesťanské kultury a civilizace, neboť jsou základem demokracie, svobody a lidských práv. Přejeme všem našim občanům vše dobré, a aby jim světlo radosti a naděje prozářilo celý rok 2024. Slibujeme, že nadále budeme prosazovat vše, co přispěje ke zvyšování kvality životní úrovně našich občanů a povede k prosperitě suverénní České republiky. Pro hnutí SPD je naše republika a její občané na prvním místě!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama