Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2021 9:54:46

Za svobodu, demokracii a suverenitu musíme bojovat neustále!

Za svobodu, demokracii a suverenitu musíme bojovat neustále!

Na dnešní den připadá státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva, ke kterému se váží dvě významné události, jež se staly symbolem boje občanů za národní suverenitu, svobodu a demokracii.

Hnutí SPD si velmi váží hrdinství všech občanů, kteří se aktivně podíleli různou formou na těchto bojích. Pro nás to byli a jsou praví vlastenci, kteří mnohdy za zachování těchto našich národních hodnot byli pronásledováni a silně omezováni na své svobodě a někteří obětovali i život. Proto jejich odkaz a činy nesmí být nikdy zapomenuty.

Události ze dne 17. listopadu 1939 byly provázány tím, že byly německými nacisty uzavřené české vysoké školy a zkonfiskován jejich majetek, což bylo učiněno na rozkaz tehdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Ten k tomuto kroku přistoupil pod záminkou odplaty za protiokupační demonstraci, kterou uspořádali dne 15. listopadu 1939 studentské organizace jako smuteční pochod Prahou po pohřbu studenta lékařské fakulty UK Jana Opletala. Nacisté následně přistoupili k zatýkání studentů, kteří podle Němců stáli v čele studentských organizací. Zatčeno bylo přes tisíc studentů, mnoho jich bylo popraveno a další vězněni v koncentračních táborech. 17 listopad je také známý jako Mezinárodní den studentstva.

Druhá událost se odehrála 17. listopadu 1989, kdy připomínka 50. výročí nacistických represí přerostla v demonstraci proti komunistickému režimu. V tento den se na Albertově v rámci piety sešli studenti pražských vysokých škol a příchodem dalších demonstrantů se jejich počet odhadoval až na téměř 50 tisíc lidí. Když se demonstranti vydali na pochod do centra města, tak byla jejich demonstrace silně tvrdě potlačena zásahem pořádkových sil, kterým veleli příslušníci STB. Při tomto zásahu bylo zraněno téměř 600 osob. To bylo signálem pro další protestní akce. Tento sled událostí nakonec vedl k pádu totalitního komunistického režimu.

SPD je vlastenecké a demokratické hnutí, které vždy povede nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu. Vědomo si odkazu obou výše zmíněných listopadových událostí, je pro nás povinností udržet svobodu a demokracii pro budoucí generace. Ještě více je to pro nás aktuální v současné době, kdy budoucí vládní pětikoalice SPOLU a PirSTAN si vykládají demokracii zcela po svém, což potvrdili při ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, v rámci které byl volen její předseda a místopředsedové pro nové volební období.

Naše hnutí SPD, které volilo více než půl milionu voličů a má 20 poslanců, prý nemá na tak důležitý post ve vedení Sněmovny nárok. Je pro nás zcela nepřijatelný výrok nově zvolené předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, že jsme extremisté, neboť požadujeme referendum o vystoupení z Evropské unie a že chceme zrušit Senát. To je výklad demokracie v podání nové vládní, silně probruselské koalice. Hnutí SPD bude vždy hájit naši národní suverenitu, svobodu a demokracii, a nikdy nezaprodáme naši republiku Bruselu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama