Robert Adámek

Nebojím se mluvit pravdu!
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2010 9:00:00

Úředníci s lopatami v ulicích, nezaměstnaní doma v teple

Úředníci s lopatami v ulicích, nezaměstnaní doma v teple

Sněhová kalamita na nás opět útočí, silničáři nestíhají, úřady čekají žaloby za polámané údy a nezaměstnaní ač pobírají od státu dávky SSP, které by se jinak daly nazvat platem od státu, sedí doma v teple.

Tato situace je naprosto absurdní, lze přece využít našich zdravých, dlouhodobě nezaměstnaných. Úřad práce jsou plné lidí, kteří od státu dostávají plat, který je jakoby půjčka do doby, než nezaměstnaný práci najde a na daních státu vrátí to, co mu bylo státem zapůjčeno po dobu jeho tíživé situace. Bohužel někteří lidé si z pobytu na ÚP udělali jakýsi boční zdroj příjmů vedle svého "opravdového" tedy černého zaměstnání.

Ono je velmi pohodlné občas někam zajít, nechat si dát razítko, že o mě firma nemá zájem, obléct se do montérek a jít někde makat za nějakou tu stovečku na hodinu. Samozřejmě je ten systém mnohem složitější, firmy mají poměrně vysoké odvody za zaměstnance, postihy za zaměstnávání na černo jsou vůči tomu relativně malé, postih pro nezaměstnaného ve v případě odhalení minimální, tedy pouze vyloučení z řad uchazečů o zaměstnání.

Co takhle zavést alespoň takový systém, kdy budou mít možnost úřady svolat nezaměstnané do ulic s lopatami a poslat je odhazovat sníh, nebo pomoct při povodních, prostě tak, aby si tu svou podporu či sociální dávky alespoň trošku zasloužili? Osobně bych se tomu vůbec nebránil, stát by měl za ty své peníze alespoň čisté chodníky a cesty, po kterých pak budou chodit a jezdit do práce zaměstnaní, kteří si nepolámou nohy a stát jim zase nebude muset vyplácet další dávky formou nemocenské. Úřady si také oddechnou od žalob a dalších zbytečných výdajů a na dveřích pak nenajdete cedulku "Zavřeno! Úředníci odhazují sníh".

Samozřejmě jsou zde lidé, kteří tyto činnosti vykonávat nemohou a jsou ne vlastní vinou odkázáni na vozík či mají jiné postižení, také jsou zde lidé, kteří opravdu práci aktivně hledají, zde hovořím pouze o těch zdravých, dlouhodobě usazených na Úřadech práce.

Nyní mohu pouze říct "Zvažte to páni poslanci" po volbách snad budu mít možnost tento návrh jako poslanec vypracovat a prosadit přímo ve sněmovně. Jsem si vědom toho, že to není zrovna populistické, ale přinese to státu nemalé úspory a prosperita je to, co si naši občané zaslouží.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama