Robin Povšík

  • Mladá Boleslav
  • náměstek primátora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2010 16:40:24

Zhatil prezident boj proti hazardu? V Boleslavi snad nikoli

Zhatil prezident boj proti hazardu? V Boleslavi snad nikoli

Problematika omezení hazardu

Prezident republiky Václav Klaus učinil v uplynulých dnech naprosto nečekaný krok – využil své pravomoci a vetoval novelu zákona o loteriích, která dávala kompetence obcím regulovat či dokonce vymítit hazard ze svých katastrů. Krok prezidenta mne nesmírně překvapil. Václav Klaus, jako významná česká osobnost dlouhodobě kritizující „Brusel“ a  Evropskou unii zejména s odkazem na její vliv, který v některých případech přesahuje vliv jednotlivých národních vlád, popřel sám sebe. V kontextu prezidentova myšlení bych očekával, že bude podporovat všechny legislativní návrhy, které přenášejí rozhodovací pravomoci co nejblíže lidem, tedy z anonymně vyhlížejících ministerstev směr k celkem transparentním obecním zastupitelstvům. A přesně takový byl zákon o loteriích z dílny poslanců ČSSD, který se před několika málo týdny podařilo odhlasovat ve Sněmovně a velmi nečekaně i v Senátu.
Václav Klaus zákon označil za nedokonalý a hlavně za ovlivněný předvolební snahou zákonodárců získat body u voličů. V obou případech měl pravdu! Zákon opravdu nebyl dokonalý, ale jeho negativa mnohonásobně vyvažovaly klady v podobně doposud nemyslitelné regulace hazardu. Navíc nedostatky šlo bezproblémů odstranit novelou zákona, která by již začátkem příštího roku mohla vstoupit v účinnost. A druhá výhrada? Vždyť jedině díky blížícím se volbám zákon prošel nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu. Zejména ODS měla k zákonu výhrady, protože je tradičně více nakloněna loterijním společnostem a neuznává regulaci. Ale ze strachu z negativní reakce voličů zákon pár dnů před volbami umožnila v Senátu odhlasovat.
Prezidentské veto znamená jediné. Zákon neplatí a předložit jej do legislativního procesu může pouze nová vláda nebo nově ustavená Sněmovna, což v praxi znamená  minimálně roční lhůtu na projednání. Navíc se nedá příliš očekávat, že  by vláda, jejíž součástí bude podporovatel loterijních společností Miroslav Kalousek, pro likvidaci hazardu něco udělala. Nejvýše postavený činitel naší země tak hodil přes palubu všechny slušné lidi, kteří hazard chtěli omezovat. Zastupitelům, kteří svůj boj s hracími automaty myslí vážně nezbývá nic jiného, než využít stávající ne příliš dokonalé zákony a tlačit na poslance, aby normu přijali znovu. Jako sociální demokraté se o to v Mladé Boleslavi pokusíme a věříme, že se k našemu boji s hazardem připojí i další strany.

Robin Povšík,
Náměstek hejtmana
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama