ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2019 15:13:00

Ať premiér jasně uvede, kolik chce učitelům přidat, a nedělá si z huby popelník

Ať premiér jasně uvede, kolik chce učitelům přidat, a nedělá si z huby popelník

STAN podporuje požadavek učitelů na navýšení mezd o 15 % tak, jak to premiér Babiš sliboval letos v lednu.

 Na středu chystají školské odbory stávku, do které se má zapojit až 6000 škol. Důvodem je nespokojenost učitelů s plánovaným navýšením platů v návrhu státního rozpočtu pro rok 2020.

„Rozumíme důvodům nespokojenosti učitelů. Vždyť my už dlouho upozorňujeme, že prvním krokem ke zlepšení školství musí být motivace učit a první krok je navýšení platů učitelů na úroveň srovnatelnou s jinými vysokoškolsky vzdělanými profesemi. Za diletantskou ale považuji samotnou přípravu stávky. Ta měla být vyhlášena mnohem dříve, organizace odborů pokulhává a doplatí na to rodiče, kteří do poslední chvíle netuší, zda jejich děti půjdou do školy,“ řekl poslanec a člen školského výboru Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

Petr Gazdík také připomněl premiérův slib z ledna letošního roku - navýšit plat učitelů pro rok 2020 o 15 %. Svůj slib ale nedodržel. „Premiér si udělal z huby popelník a my ho proto vyzýváme, aby spolu s ministrem školství vystoupili a upřesnili, jaká má být skutečná výše průměrného platu učitele v roce 2021. Ale upřesnili i výpočet toho průměru bez jakýchkoli hrátek s čísly, na které jsme od této vlády zvyklí,“ vyzval předsedu vlády Petr Gazdík.

Ke středečnímu projednávání vládního daňového balíčku se vyjádřila poslankyně a členka rozpočtového výboru Sněmovny Věra Kovářová. „Pro daňový balíček hlasovat nebudeme, protože se vláda snaží vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků s argumenty, které nedávají smysl. Skutečným důvodem je, že po rozhazovačné politice vlády v posledních letech zeje státní kasa prázdnotou a namísto hledání úspor, raději seberou všem ostatním. Už dnes máme nejvyšší složenou daňovou kvótu, ačkoli se vláda zaštiťovala, že daně zvedat nebude,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová.

Vláda si pravděpodobně tento balíček, i přes výrazné výhrady opozice, prosadí. Hnutí STAN každopádně navrhuje některé pozměňovací návrhy, které mají za cíl zmírnit dopady daňového balíčku: „První z nich ruší zvýšení poplatku za vklad do katastru na dvojnásobek. Vláda argumentuje, že se nezvyšoval několik let a je nutné dorovnat inflaci. Inflace ovšem od doby poslední změny poplatku určitě nedosáhla 100% výše. Další návrh vyjímá technické rezervy životního pojištění z navrhovaného a nesmyslného zdanění,“ představila návrhy hnutí STAN Kovářová.

Pozměňovacím návrhem Jany Krutákové reagujeme na úpravu zákona o dani z nemovitosti. „Na první pohled se zdá, že cílem předkladatele je zrušit daň z ploch, na kterých jsou remízky. Bohužel se tak bude dít jen u zemědělských podnikatelů, kteří si tento krajinný prvek zapíšou do své evidence, tzn. budou na něj pobírat i zvýšené dotace. A normální lidé? Opět nic. Proto navrhujeme vyjmutí daně z nemovitosti na skupinu dřevin (remízky) na ostatní ploše, kterou vlastní fyzické osoby, tedy ti, kteří ji nevyužívají k podnikatelské činnosti. Cílem je motivace občanů k péči o naši krajinu,“ dodala poslankyně Jana Krutáková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama