ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2021 11:41:00

Rusko je pro nás bezpečnostní hrozbou, vyhoštění diplomatů je správný krok

Rusko je pro nás bezpečnostní hrozbou, vyhoštění diplomatů je správný krok

Zástupci hnutí STAN podporují krok vlády o vyhoštění osmnácti ruských diplomatů za to, že se ruské tajné služby podílely na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Europoslanec Stanislav Polčák bude chtít celou záležitost řešit také na půdě EU.

 České tajné služby prokázaly, že Ruská federace je bezpečnostní hrozbou naší země, když poukázaly na to, že za výbuchem skladu ve Vrběticích před sedmi lety stojí agenti GRU maskovaní za diplomaty.

„Vyhoštění i ostrá reakce jsou na místě. Slova o tom, že nás Rusko považuje za nepřítele, nebyla přehnaná. Nevidí v nás sobě rovné, nevidí v nás partnery. Sebevědomý národ se nebude ponižovat, sebevědomý národ nebude prosit o vakcíny, sebevědomý národ přestane lavírovat a najde si na světě svoje místo,“ upozorňuje předseda STAN Vít Rakušan.

„Považuji to za velmi dobrou práci BIS, která znovu ukazuje, jak klíčové pro nás jsou důležité kvalitní a politicky nezávislé tajné služby, o které se v takových chvílích můžeme opřít. Jsem rád, že se nenechali zastrašit útoky z okolí našeho prezidenta,“ doplňuje Jan Farský.

„Již několik let se hovoří o předimenzovanosti ruské ambasády, o jejích pracovnících a podezření ze špionáže a nepřátelské činnosti Ruska vůči našemu státu. Dnešní prohlášení premiéra a ministra Hamáčka o podezření zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích je vážným varováním před touto ruskou snahou narušovat nezávislost a suverenitu českého státu. Předpokládám, že vyhoštění 18 diplomatů bude prvním krokem a že i další naše kroky budou razantní a sebevědomé. Je to ale zároveň i varování před dalšími neuváženými kroky současné vlády i prezidenta republiky - např. při výběru dodavatele dostavby jaderné elektrárny, či při cílené dehonestaci českých tajných a bezpečnostních služeb,“ říká předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček.

„Pokud se potvrdí informace o podílu Ruska na výbuších ve Vrběticích, tak jde o nový ruský státní terorismus na našem území od r. 1968. Jako rodák ze sousední valašské obce navrhnu v EP rezoluci odsuzující násilné postupy Ruska. Také v této době musíme o to víc podpořit Ukrajinu,“ uvádí europoslanec STAN Stanislav Polčák a dodává: „Také to musí znamenat ukončení jakéhokoli zapojení Ruska do projektu Dukovany. Tváře hledaných osob vypadají jako ti z novičokové kauzy v Británii, snad je poznává i prezident Zeman, on buduje vliv Ruska v naší zemi, on z nás se svou hradní klikou dělá ruské a čínské lokaje.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama