Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2012 23:55:53

Česko, ostuda Evropy

Česko, ostuda Evropy

Jak se předseda vlády „rozpočtové odpovědnosti“ odmítl zavázat k rozpočtové odpovědnosti...

Když v roce 1975 na konferenci před podpisem Závěrečného aktu v Helsinkách, dohody, která spustila začátek konce komunistického bloku, promlouvali ministři zahraničí jednotlivých členských zemí, mluvili svojí vlastní řečí. Pouze ministr zahraničí tehdejší ČSSR Chňoupek mluvil rusky. Signál více než výmluvný. Podobně trapně vyznělo vystoupení českého premiéra na summitu EU, kde se předseda vlády „rozpočtové odpovědnosti“ odmítl zavázat k rozpočtové odpovědnosti.

Je zjevné, že anglosaský hospodářský model je u konce. Není schopen generovat více. Je založen na deindustrializaci, legalizované korupci vlády jednající ve prospěch nadnárodních firem a finančního sektoru a extrémního přerozdělování od 99 procent nejnižších vrstev k 1 procentu nejbohatších. Zdroje růstu tohoto modelu už vyschly. Británie i USA jsou zadluženy až po uši. Finanční sektor diktuje cestu z krize: berte ještě více těm nejchudším, ožebračte střední vrstvy, a když to nebude stačit, tiskněte peníze. Evropa, státy s různou mírou fiskální odpovědnosti a s rozdílnou mírou sociálního přerozdělování však tento model bezuzdného kapitalismu odmítají.

Británie není ani schopná ani ochotná provést rychlou korekci kurzu a začít smysluplně reformovat svoje hospodářství. Stále ještě převládá optimismus, že tištěním peněz a ožebračování lidí si lze vylhat cestu z problému. Proč se ale k tomuto modelu přidává Česká republika, je záhadou. Škodí si jak mezinárodně, tak vnitropoliticky. Mezinárodně se dostává do izolace, vnitropoliticky odmítá příležitost prosadit zákonodárství, které do budoucna zamezí možnému utržení z fiskálního řetězu některé z budoucích vlád.

Britská politika vůči EU je založena na hledání „shifting alliances“, tedy ad hoc spojenectví proti integračním snahám v rámci Evropské unie. Británie totiž o žádnou formu spojené Evropy nestojí, pouze o business, který toto spojení generuje. Proto hledá pro každou příležitost spojence, kteří by jí pomohli torpédovat hlavní proud integrace. Nyní sehrála roli tohoto užitečného idiota Česká republika. Proč, to ví snad jen premiér sám. Lze pochybovat, že nám Británie něco užitečného za to nabídla, snad nějaká letadla od BAE?

Česká republika má od dob Rakousko-Uherska vyvinutou průmyslovou základnu a s ní spojenou tradici. Naštěstí je ji dosud nepodařilo úplně zlikvidovat, a to přes snahu Husáka přestěhovat co možná nejvíce výroby na Slovensko, nezničila ji ani divoká privatizace, a přítomnost Německa jako nejdůležitějšího obchodního partnera stále ospravedlňuje její existenci i přes úbytek pracovních míst do Číny. Česko je průmyslová exportní země. Vytvoření druhé nohy, na které by naše ekonomika mohla stát, tj. silné domácí agregátní poptávky, brání nízké disponibilní příjmy, jejichž další snižování přináší vytrvalé zvyšování daňové zátěže českého obyvatelstva onou vládou rozpočtové odpovědnosti. České hospodářství však není založeno na přebujelém finančním sektoru, na vzájemném si prodávání hypoték a pojistek, a proto nemá jediný racionální důvod zastávat stejné stanovisko k fiskální unii jako Británie. Zbývají tedy pouze důvody iracionální.


Aleš Šatánek





Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama