Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 9:37:15

Chraňme si svobodu, soukromí a Schengen

Chraňme si svobodu, soukromí a Schengen

Čeští občané cestující do Německa a Rakouska jsou často obětí šikanózních praktik bavorské a rakouské policie. Jsou podrobováni nesmyslným a neodůvodněným prohlídkám. Tyto praktiky existují dlouhodobě a dosavadní české vlády...

Historicky k nám přicházela svoboda od západu a nesvoboda z východu. Bohužel však došlo ke zvratu a plíživě se k nám vkrádá omezování soukromí i osobní svobody právě z onoho kdysi osvíceného Západu.


Snaha vybudovat prestižní evropský projekt, který bude důstojným soupeřem americké technologie dostala jméno Galileo. Navigační systém, který svojí přesností zastíní americký GPS však postrádá to nejdůležitější – účel. A tak si evropští politici vymysleli, že bude sloužit k vybírání mýtného. Jakkoliv je myšlenka mýtného jako další formy zdaňování odpudivá, ještě odpudivější je satelitní sledování všeho, co se na silnici pohybuje. Občan evropské unie tak ztrácí jakékoliv soukromí, jeho pohyb bude neustále sledován a to, s kým se schází, bude moci být použito proti němu. Pozoruhodné je, jak apaticky česká i evropská veřejnost přijímá tuto loupež soukromí a vytvoření opravdu dokonalého policejního superstátu, stejně tak jako bez odmluv přijala šmírování a ilegální odposlechy mobilních telefonů ze strany státních orgánů. Nebude-li odezva občanů, zjistíme až příliš pozdě, že nám byla naše svoboda opět ukradena.


Schengen, tedy společný prostor pokrývající velkou část Evropy, v němž se občan může pohybovat bez neustálých ponižujících kontrol a prohlídek, je velký výdobytek demokracie. Evropa byla vždy rozdělená hranicemi a tato nově nabytá svoboda je něco historicky nového a velkého. Proto nejde pod nos státnímu byrokratickému a policejnímu aparátu v řadě zemí.


Čeští občané cestující do Německa a Rakouska jsou často obětí šikanózních praktik bavorské a rakouské policie. Jsou podrobováni nesmyslným a neodůvodněným prohlídkám. Tyto praktiky existují dlouhodobě a dosavadní české vlády projevily naprostou neschopnost tento problém řešit. Jistě, ustanovené Schengenské úmluvy tyto prohlídky umožňuje. V tomto smyslu nejsou nelegální. Nicméně je zřejmé, že nejde o nic jiného, než o projev arogance moci, zaměřené proti občanům dříve méněcenného východu, který má nyní stejná práva jako kdysi privilegovaný západ. V tom je také jádro problému. Dokud česká vláda nezavede reciproční opatření, problém nezmizí. Ovšem k tomu dosud žádná česká vláda neprojevila dost odvahy.


Jestliže česká vláda nemá odvahu se postavit bavorské a rakouské policii, pak nelze očekávat už vůbec nic ve vztahu k připravované dohodě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Podle této připravované multilaterální dohody, má být možné kontrolovat obsah počítačů občanů, odpojovat od internetu, a vyžadovat od poskytovatelů internetu údaje o občanech bez povolení soudu. Kromě jiného, má být také možné, aby celníci zastavovali občany uvnitř Schengenského prostoru kdekoliv, podrobovali je osobním prohlídkám a zabavovali notebooky k prověřování, zda nemají nelegální obsah. Tento americký požadavek je tak nestoudný, že se evropští vyjednavači bojí jej přiznat před veřejností. Proto se plánuje, že se tato dohoda a okleštění svobody občanů prosadí jako multilaterální smlouva. Každému z politiků je totiž jasné, že rozzuřená domácí veřejnost by jej už nikdy do žádné funkce nezvolila. Přesto nemají odvahu tyto požadavky odmítnout. Podle zpráv tisku se jednání účastní i český zástupce. Česká vláda však nenalezla dost odvahy ani upřímnosti, aby o tom českou veřejnost zpravila.


Svoboda je nesmírně cenná a je třeba ji každý den chránit. Platíme si politiky, aby pracovali v našem zájmu, a místo toho hájí zájmy někoho jiného, ať již vlád cizích, nebo zájmy komerční. Kde je vláda a parlament, které budou chránit zájmy, nás občanů?


Dr.Ing.Aleš Šatánek, CSc.

TEP – Tým ekonomickým poradců

Strana svobodných demokratů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama