Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2012 9:07:00

Nekonečné příjmy pro všechny!

Nekonečné příjmy pro všechny!

Placení za prázdné nosiče a paměťová media se vymyká zdravému rozumu. Nově by se mohly zavést poplatky z uší, ty přece nosíme také stále na sobě.

V poslední době utužují umělci, vydavatelé a nahrávací studia boj za maximální a pokud možno nikdy nekončící příjmy. Budiž řečeno, že umělci vždy patřili k nejlépe honorovaným, a budiž jim to přáno a nezáviděno. Na druhé straně ale nelze nevidět snahu nikoliv vydělávat, ale odírat. Hollywood si koupil zákonodárce, aby pokud možno tajně, pod radarem sdělovacích prostředků prosadil dohodu ACTA, která, jen tak mimochodem dává právo kterémukoliv celníkovu prohrabávat se ve vašem počítači či jiném mobilním zařízení, kdykoliv vás potká. Nápadně to připomíná doby, kdy při návratu z ciziny do ČSSR nám ochránci socialistického trhu v uniformách prohrabávali kufry, ohmatávali spodní prádlo čisté i použité, a se zápalem hodnějším ušlechtilejších ideálů chránili republiku před ideodiverzí nebo nákupem spotřebního zboží pro vlastní potřebu. Druhou takovou dohodou, opět připravovanou legálně podplacenými ctihodnými členy Kongresu Spojených států (legální úplatky se označují jako „příspěvky na volební kampaň“, aby si je, nedej bože, někdo nespletl se sprostým podmazáváním), je SOPA. Opět s pravomocemi, jdoucími daleko za boj proti porušování duševního vlastnictví. Hlavní zbraní SOPA je možnost vlády USA vypnout jakoukoliv webovou stránku, například takovou, která vyzývá k protestu proti vládě.

Nic proti umělcům a jejich honorářům. Jen placení za prázdné nosiče a paměťová media se vymyká zdravému rozumu. Nově by se mohly zavést poplatky z uší, ty přece nosíme stále na sobě. Přidat na takový poplatek navíc spotřební daň, Kalousek by jásal!

Ale pojďme se zamyslet nad inspirujícím obchodním modelem permanentního placení. Umělec vydá skladbu, ta se začne veřejně hrát, a poté inkasuje až do skonání světa. Elvis Presley vydělal po smrti přes 100 milionů dolarů. Toho modelu si všiml softwarový průmysl. Nově se nám snaží vnutit počítačový program nikoliv jako produkt, nýbrž jako službu, za kterou inkasuje roční tzv. licenční poplatky. Opět do skonání světa. Výborný model. Zkusme jej rozvíjet dál. Plastický chirurg, který ženě vyrobí nová prsa, by od ní mohl například inkasovat třeba 50 korun za každý den, kdy je nosí. Také výrobci obuvi by si mohli přijít na své. Zkusme prodávat boty ne jako produkt ale jako službu - jako „poplatek za obutí“. Platili bychom za každý den, kdy nechodíme bosi. A máme-li doma třeba 20 párů bot, platili bychom všem, protože jednak není možné přesně evidovat, který den kdo nosí které boty, a jednak i boty ve skříni plní například rezervní a mobilizační funkci pro potřeby obutí, za což by měla být přinejmenším rezervační provize ve stejné výši. Nejlépe však na tomto modelu budou učitelé. Na základní škole jsem se naučil češtinu a počty. Používám je každý den. Podle hollywoodského obchodního modelu bych tedy měl svým učitelům ze základní školy platit každý den poplatek za jejich umělecké dílo, že mě naučili mluvit a do pěti počítat. Jenom nevím, jestli by poplatky skončily jejich smrtí, mojí smrtí, nebo by je jejich dědicové ještě inkasovali od dědiců mých. Ovšem uznejte - taková poplatková dynastie, to by bylo umělecké dílo, hodné permanentního zpoplatnění!


Aleš Šatánek




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama