Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 0:25:36

Petr Plaček (SSD): Důchodová reforma

Petr Plaček (SSD): Důchodová reforma

Cílem důchodové reformy nemůže být člověk, který bude odcházet do důchodu téměř na hranici průměrného věku obyvatel ČR, zcela vyčerpán a bez prostředků.

Klíčové debaty o důchodové reformě jsou vedeny s podtónem dívat se na penzijní systém jako na zátěž státního rozpočtu, kterou je žádoucí minimalizovat.

Přitom důchodci tvoří významnou část populace a jejich útraty významně přispívají k tvorbě HDP. Takže na důchody nelze nahlížet pouze jako na nezbytný výdaj, nýbrž také jako na podstatnou součást poptávky po zboží a službách.

Na druhé straně v penzijním systému již dlouhou dobu dochází k nerovnováze zejména stárnutím populace, prodlužováním života a výši vyplácených důchodů.

Tyto protichůdné faktory vyvolávají nutnost reformovat stávající důchodový systém. Prodloužení důchodového věku je nezbytností, avšak 65 let Strana svobodných demokratů považuje v dohledné budoucnosti za maximální hranici pro odchod do důchodu. Cílem důchodové reformy nemůže být člověk, který bude odcházet do důchodu téměř na hranici průměrného věku obyvatel ČR, zcela vyčerpán a bez prostředků. Ale občan, který bude moci odejít nejpozději v 65 letech se zajištěným příjmem, úsporami, relativně zdráv a s plány na plnohodnotný život seniora.

Proto stabilizace důchodového systému je nezbytnou nutností. Strana svobodných demokratů navrhuje realizaci následujících základních prvků:

1. Průběžný systém (PAYG) zachovat jako základní pilíř důchodového systému.

2. Státní garanční fond, jehož založení je v tuto chvíli nezbytností. Cílem SGF bude akumulovat část povinných odvodů v rámci důchodového pojištění. Předpokladem je i vklad výnosů z privatizace státních a polostátních podniků pro stabilizaci penzijního systému a k úhradě možných průběžných výpadků.

3. Individuální možnost občana spořit si na důchod různými formami penzijního spoření nebo životního pojištění či jinými produkty, které nabízí finanční instituce. Tyto produkty by měly být zcela osvobozeny od daňové zátěže na vstupu i výstupu. Úloha státu je tu omezena pouze na dozor nad bankami a kapitálovým trhem.

Problémem je, že může být přednesena řada kvalitních návrhů s vypracovanými detaily, ale nakonec vše zůstane otázkou možností je prosadit, otázkou volby politické reprezentace.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama