ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2010 12:31:27

Odpověď poslance Martina Bursíka na otevřený dopis předsedy vlády Jana Fischera

Odpověď poslance Martina Bursíka na otevřený dopis  předsedy vlády Jana Fischera

Odpověď poslance Martina Bursíka na otevřený dopis předsedy vlády Jana Fischera

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Odpověď poslance Martina Bursíka na otevřený dopis

předsedy vlády Jana Fischera

 

 

 V Praze, dne 26.1.2010

Vážený pane premiére,

po včerejším jednaní poslanecké sněmovny, kde jsem mj. konstatoval, že "zdůvodnění (negativního stanoviska) vlády (k poslaneckému návrhu novely horního zákona) je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády ...", jste mne vyzval k veřejné omluvě.

Věřte, že ani mne není příjemné vést tento typ dialogu s Vámi a vládou a i já stojím o vrácení vztahů do normálu. Tomu však musí předcházet Vaše vysvětlení náhlého obratu vlády a série zcela nestandardních kroků vlády, které stoprocentně nahrávají ekonomickým zájmům uhelné těžařské lobby na úkor veřejného zájmu.

Dovolte, abych Vám položil pět konkrétních otázek:

1) proč jste souhlasil s tím, že navrhovatelem stažení vládní novely zákona o geologických pracích a horního zákona bude ministr průmyslu Tošovský, když autorem a předkladatelem zákona bylo ministerstvo životního prostředí? Kompetenční zákon a jednací řád vlády pro úřednickou vládu neplatí?

2) proč jste vyhověl ministru průmyslu a souhlasil s tím, že k návrhu na stažení zákona nebude provedeno připomínkové řízení, čímž jste spolu s ministrem průmyslu zcela vyšachoval MŽP ze hry?

3) jak vysvětlíte obrat o 180 stupňů a negativní stanovisko k poslanecké novele zákona, když předchozí vláda, odbor vládní legislativy i Legislativní rada vlády daly k de facto identickému návrhu zákona shodně stanoviska kladná?

4) stále si myslíte, že novela zákona může ohrozit naplňování cílů budoucích (doposud neexistujících) koncepcí, když kompetence v rozhodování o odpisu zásob zůstává na MPO ve spolupráci s Českým báňským úřadem?

5) jste připraven uznat tyto krajně nestandardní kroky vlády a korigovat je?

Celých šestnáct let mají podle platného horního zákona důlní společnosti povinnost poskytnout orgánům státní správy podklady potřebné pro odpis zásob nerostných surovin ve veřejném zájmu. Tyto zásoby jsou ve vlastnictví státu a proto má stát (zastoupený MPO a Českým báňským úřadem) právo posoudit, zda v konkrétním případě převažuje jiný veřejný zájem nad zájmem surovinu vytěžit. Tato povinnost je však v praxi nevymahatelná. V zákoně chybí lhůta, ve které by měly společnosti povinnost podklady k odpisu předložit. Šestnáct let tak stát rezignuje na pravomoc účinně vymáhat zákonem uložené povinnosti.

Důsledkem tohoto selhání státu je strach a nejistota obyvatel vesnic a měst, které jsou za tzv. územně ekologickými limity, o budoucnost.

Jiný nesmyslný princip stávajícího zákona umožňuje důlním společnostem zneužívat předkupní právo k pozemkům k paralyzování rozvoje obcí v dobývacích prostorech, a to i přesto, že hlubinná těžba nemá souvislost s tím, co se děje na povrchu.

Na tento neúnosný právní stav, který se nemění v důsledku lobbistické síly těžebních společností, upozorňují dlouhodobě vládu i parlament občané a samosprávy dotčených obcí. Naposledy peticí 60 starostů obcí pod Krušnými Horami a Beskydami, která reprezentuje 780,000 obyvatel.

Z výše uvedených důvodů připravilo ministerstvo životního prostředí za mého vedení novelu zákona o geologických pracích a horního zákona s cílem odstranit nevymahatelnost práva. Jako předseda Českého statistického úřadu jste byl účasten jednání vlád a tak víte, že pro tuto novelu hlasovala Topolánkova vláda jednomyslně, souhlasil odbor vládní legislativy i Legislativní rada vlády. Vláda měla k dispozici i analýzu dokládající, že nedojde k ohrožení investic zahraničních investorů. O návrhu jednala celkem třikrát tripartita. Lepší přípravu zákona si lze jen ztěží představit.

Poté, co tento předpis zdědila Vaše vláda, došlo k zásadnímu obratu ve stanoviscích vlády. Vláda se rozhodla vládní návrh zákona stáhnout z poslanecké sněmovny a postavila se negativně i k poslanecké novele zákona, o jehož zařazení se bude dnes hlasovat ve sněmovně.

Dokážete-li pane premiére uznat procesní i věcné chyby v jednání vlády, dokážete-li připustit, že vláda udělala chybu tím, že si bez dalšího osvojila účelovou argumentaci MPO a především změníte postoj vlády, pak věřte vezmu kritiku vlády velmi rád zpět a uslyšíte ode mne veřejnou omluvu.

 

S pozdravem,

 

                                                                                              Martin Bursík v.r.

                                                                                              poslanec PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama