ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2022 18:04:00

Slovinsko zavádí manželství pro všechny

Slovinsko zavádí manželství pro všechny

Ústavní soud ve Slovinsku rozhodl, že přístup k manželství pouze pro heterosexuální páry je diskriminační a umožnil tak manželství pro všechny.

Ve Slovinsku, kde se 72 % obyvatelstva hlásí ke katolické církvi, bylo pro stejnopohlavní páry dosud možné uzavřít pouze registrované partnerství.

Soud uvedl, že rozhodnutí nijak nesnižuje význam tradičního manželství jako svazku muže a ženy, ani nemění podmínky, za kterých heterosexuální osoby uzavírají manželství. Znamená pouze to, že stejnopohlavní páry mohou nyní vstupovat do manželství stejně jako ty heterosexuální.

Ústavní soud zároveň umožnil i adopce dětí stejnopohlavními páry a uvedl, že je třeba zohlednit nejlepší zájmy dětí, přičemž vyloučení stejnopohlavních párů nelze vykládat jako opatření, které by jeho dosažení umožnilo.

Převážně katolické Slovinsko tak udělalo velký krok ke zrovnoprávnění stejnopohlavních párů, které přímo zlepší život řady lidí. Dává tak jasný signál, že v odmítání manželství pro všechny nejde o víru. Kdy se podobného kroku dočkáme v převážně ateistickém Česku?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama