ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2010 15:46:59

Stanovisko Strany zelených k tzv. protikorupčnímu balíčku schváleném vládou

Stanovisko Strany zelených k tzv. protikorupčnímu balíčku schváleném vládou

Strana zelených vítá, že vláda schválila návrh protikorupčních opatření a jeho projednání v Poslanecké sněmovně poslanci za SZ podpoří. Návrh obsahuje několik dílčích nástrojů v rámci boje proti korupci a je krokem správným směrem.


Strana zelených vítá, že vláda schválila návrh protikorupčních opatření a jeho projednání v Poslanecké sněmovně poslanci za SZ podpoří. Návrh obsahuje několik dílčích nástrojů v rámci boje proti korupci a je krokem správným směrem. Z navrhovaných opatření máme jisté výhrady a pochyby pouze o institutu agenta-provokatéra, jehož přínosy a možná rizika se chystáme společně s odborníky ještě posoudit.
Co však mezi návrhy protikorupčních opatření chybí, je Stranou zelených  dlouhodobě prosazovaná povinnost transparentního financování politických  stran a stanovení limitů pro financování volební kampaně. Důležitý je  také návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, vzhledem k tomu, že  korupční praktiky jsou prokazetelně nejčastější právě u veřejných zakázek.

Mezi protikorupčními návrhy vlády Straně zelených ale především chybí  zásadní návrh - přijetí dlouho odkládaného zákona o státní službě. Ten  by vedl k profesionalizaci státní správy a odpolitizování úředníků.  Zelení absenci zákona vnímají jako jednu z největších překážek k omezení  korupce v zemi. Neexistence zákona je zároveň nesplněným závazkem vůči  Evropské unii od chvíle našeho vstupu.

„Jsme stranou s průhledným financováním a bez jediného korupčního  skandálu, proto náš boj proti korupci není na rozdíl od ostatních stran  jen trikem na voliče. Vládní návrh podpoříme, zároveň však upozorňujeme,  že bez přijetí služebního zákona budou všechny pokusy o omezení korupce  vždy jen polovičaté,“ řekl k vládnímu návrhu předseda SZ Ondřej Liška.

Strana zelených zároveň odmítá kritiku, že je protikorupční balíček  „příliš represivní“. „Pokud to někdo tvrdí, nemá zájem na tom, aby se ČR  konečně posunula v indexu korupce před Kapverdské ostrovy či Jordánsko,“ dodává Liška. „Ve srovnání s řadou zemí, ve kterých se daří korupci  omezit, působí balíček naopak spíše mírně“.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama