ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2010 16:52:11

Strana zelených: Neopakujme barbarské ničení alejí z minulých let

Strana zelených: Neopakujme barbarské ničení alejí z minulých let

Strana zelených je znepokojena plány silničářů vykácet tisíce stromů v alejích podél cest. Zelení prosadili ve vládě i v Poslanecké sněmovně zákon zpřísňující ochranu stromořadí v reakci na masivní kácení zdravých stromů v alejích, jehož jsme byli sv

 Strana zelených: Neopakujme barbarské ničení alejí z minulých let

Strana zelených je znepokojena plány silničářů vykácet tisíce stromů v alejích podél cest. Zelení prosadili ve vládě i v Poslanecké sněmovně zákon zpřísňující ochranu stromořadí v reakci na masivní kácení zdravých stromů v alejích, jehož jsme byli svědky v předchozích dvou letech.
Řada silničních správ však využila toho, že zákon začal platit až 1. prosince 2009, a ještě před jeho vstupem v platnost oznámila záměr kácet na začátku roku 2010 tisíce zdravých stromů.

„Je zde velké riziko, že se bude opakovat plošné kácení alejí jako v minulých dvou zimách. Připouštíme, že se v některých případech může jednat o přestárlé či poškozené stromy. Nabádáme však k ostražitosti, neboť na základě stejných zdůvodnění bylo v minulosti vykáceno tisíce zdravých stromů,“ říká 1. místopředseda SZ František Pelc. „Zároveň trváme na zajištění náhradní výsadby na místo těch stromů, jejichž kácení bude opodstatněné, což se v minulosti také nedělo,“ dodává Pelc.

Strana zelených podporuje aktivity nevládních organizací, které se snaží kácení zdravých stromů zabránit. Zároveň vyzýváme Ministerstvo životního prostředí a Českou inspekci životního prostředí, aby situaci monitorovaly.

„Odmítáme absurdní argumenty, že stromy jsou příčinou dopravních nehod. Příčiny jsou jiné, případný náraz do stromu je jen jejich důsledkem“, dodává předseda SZ Ondřej Liška. „Existuje navíc celá řada méně barbarských způsobů jak bezpečnost provozu zvýšit, včetně nátěru stromů, dopravním značením nebo instalací odrazek a svodidel,“ dodává Liška.



Strana zelených považuje aleje za důležitou součást české krajiny, která má navíc významnou estetickou, kulturní a historickou hodnotu. Upozorňujeme, že například v Německu se aleje těší vysoké míře ochrany.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama