ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2022 20:26:00

Turów způsobil pokles podzemní vody na Liberecku o desítky metrů

Turów způsobil pokles podzemní vody na Liberecku o desítky metrů

Komentář na facebookovém profilu k smlouvě o dolu Turów

 Hrozí, že tento pokles nezastaví ani plánovaná podzemní stěna.

Smlouva, která by měla být v následujících dnech zveřejněna v registru mezinárodních smluv, zavazuje polskou stranu, aby dostavěla podzemní stěnu, která má zabránit odtoku podzemních vod z českého území.

Ta ale podle hodnocení expertů jak z českého Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM, tak přímo z hodnocení polské těžařské společnosti PGE, nemůže plnit svoji funkci. Odborníci z organizace Frank Bold upozorňují, že voda skrze stěnu protéká a je potřeba ji utěsnit a také prodloužit.

Upozorňují také na to, že může dojít k situaci, kdy stěna bude sice na papíře podle určitých parametrů plnit svoji funkci, ale ve skutečnosti se bude hladina podzemní vody na české straně stále snižovat. Podle toho, co zatím víme, se stav hladiny podzemní vody ve smlouvě vůbec nepovažuje za ukazatel funkčnosti bariéry.

To, jestli je ve smlouvě dostatečně ošetřena ochrana podzemní vody, se definitivně dozvíme až po jejím zveřejnění. Zatím tomu ale bohužel nic nenapovídá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama