ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2010 15:08:26

ZELENÍ ŤALI DO ŽIVÉHO A TĚŽAŘSKÁ LOBBY VRACÍ ÚDER

ZELENÍ ŤALI DO ŽIVÉHO A TĚŽAŘSKÁ LOBBY VRACÍ ÚDER

Difamace Martina Bursíka je vylhaná a má za cíl poškodit zelené

V Praze, 30. ledna 2010

ZELENÍ ŤALI DO ŽIVÉHO A TĚŽAŘSKÁ LOBBY VRACÍ ÚDER

Difamace Martina Bursíka je vylhaná a má za cíl poškodit zelené

Strana zelených je už léta trnem v oku těžařských společností, neboť doposud jako jediná parlamentní strana hájí zbývající obce na Mostecku před rozšiřováním uhelných dolů.

Trojkoaliční vláda Mirka Topolánka na návrh zelených potvrdila limity těžby a přijala jednomyslně novelu horního zákona s cílem zabránit důlním společnostem v porušování platného práva a zbavit tak severočeské obce strachu o budoucnost. Poté, co Fischerova vláda tento návrh zdědila, došlo k zásadnímu obratu ve stanoviscích kabinetu. Vláda se rozhodla vládní návrh zákona nestandardním způsobem stáhnout z Poslanecké sněmovny a snaží se zabránit i poslaneckému návrhu.

V úterý Sněmovna odmítla novelu projednat. Poslanec SZ Martin Bursík upozornil na procesní i věcné chyby v jednání vlády a poukázal na to, že takové chování premiéra a vlády nese známky možné korupce, či přinejmenším podezřele silného vlivu těžařských společností na rozhodování vlády.

Dnes zveřejněné tvrzení Jana Dobrovského, šéfa dozorčí rady Czech Coal a.s., že Martin Bursík pracoval pro těžaře na prolomení limitů, se neopírá o žádné důkazy a je zcela vylhané. Martin Bursík tato tvrzení vyvrátil a doložil smlouvami, přesto je nedoložené tvrzení předsedy dozorčí rady Czech Coal a zároveň blízkého přítele šéfa premiérových poradců Vladimíra Mlynáře akceptováno jako usvědčující důkaz.

„Za těmito snahami je vidět zřejmý záměr uhelné společnosti zdiskreditovat Martina Bursíka i Stranu zelených s cílem oslabit jediný politický subjekt, který rozšiřování dolů brání a který není napojený na žádné ekonomické lobby v zemi,“ říká předseda Strany zelených Ondřej Liška. To vše dva dny poté, kdy poslanec Bursík poukázal na selhání vlády premiéra Fischera a kdy zelení v průzkumech volebních preferencí dosahují 6­%.

Za integritu postojů Martin Bursíka se dnes postavily i přední ekologické nevládní organizace, které na obraně severočeských obcí dvě desetiletí intenzivně pracují a byly v inkriminované době přítomny jednáním o Státní energetické koncepci a rozšiřování dolů (viz http://hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=814).

„Hrozba, že by limity mohly být díky zeleným zachovány, spolehlivě probudila uhelný kartel k diskreditační kampani. Svědčí to o tom, že úzké provázání byznysu a politické moci v České republice dosáhlo nevídaných rozměrů,“ dodává Liška.

Strana zelených zároveň připomíná, že otázky, které Martin Bursík zaslal premiéru Fischerovi v reakci na jeho otevřený dopis, zůstávají i nadále nezodpovězeny (viz http://volby.zeleni.cz/aktuality/14992/odpoved-poslance-martina-bursika-na-otevreny-dopis-predsedy-vlady-jana-fischera/).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama