ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2020 8:38:00

Harmonogram uvolňování

Harmonogram uvolňování

Vláda rozhodla o harmonogramu, podle něhož se budou v příštích týdnech uvolňovat pravidla karantény a postupně znovuotvírat různé druhy provozů.

 Vyplývá z něj, že poslední podniky, jako například uzavřené restaurace nebo provozovny v nákupních centrech budou smět znovu poskytovat zákazníkům své služby až v pondělí 8. června. K A je ovšem nutné dodat i B.

Buď stát dostatečně a rychle “státem zavřené” provozy odškodní (naše návrhy z 20.3. jsou stále použitelné) a nebo půjde o plošnou likvidaci živnostníků a malých podnikatelů, jakou od roku 1953 nepamatujeme. Nechceme v žádném případě zlehčovat důsledky pandemie COVID-19, upozorňujeme však, že léčba nesmí v žádném případě vést k úmrtí pacienta. Eutanazii celého malopodnikatelského stavu nelze považovat za přijatelnou léčbu!

Na přístupu vlády se nepochybně ukazuje, že nikdo z odpovědných politiků, včetně premiéra Babiše, nemá aktivní zkušenost s vedením malého či středního podniku, s nutností každodenně řešit cashflow, bojovat se svazujícími pravidly zákoníku práce, čelit bezpočtu omezujících a mnohdy nesmyslných regulací (např. zákaz kouření nebo EET). Malé a střední podniky jsou nesmírně důležité, i když si premiér Babiš může myslet opak. Bez ohledu na to, jakou měrou se podílejí na ekonomickém agregátu zvaném HDP, vytvářejí život v místech svého působení a zdravé podhoubí, ze kterého může vyrůstat ekonomicky aktivní a prosperující národ.

  1. Vyzýváme tedy k citlivějšímu přístupu, který by dokázal, jak zajistit ochranu zdraví, a zároveň neodsoudil malé a střední podnikatele ke krachu.
  2. Je třeba neprodleně navázat úzký kontakt s podnikatelskými asociacemi. Například sdružení Apron, které vzniklo jako reakce na opatření proti šíření koronaviru a sdružuje v tuto chvíli více než tisíc majitelů restaurací, nabídlo vládě vlastní řešení a navrhlo, jak mohou provozy v určité míře fungovat i při zajištění ochrany zdraví. Nedostalo se jí žádné odpovědi. Takový arogantní přístup naprosto odmítáme.
  3. Voláme po okamžitém schválení kroků na ulehčení situace malých a středních podniků, jako je pozastavení všech povinných odvodů na celou další dobu, po kterou budou tyto podniky čelit následkům karanténních opatření nebo vstup do všech pracovněprávních vztahů, které byly v důsledku karantény přerušeny (platby ošetřovného, nemocenského, atd). Svobodní již v březnu navrhli pět konkrétních kroků na záchranu malopodnikatelského stavu v ČR a tyto kroky jsou stále použitelné.

Republikové předsednictvo Svobodných

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama