ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2021 13:21:00

Máme-li si zachovat důstojnost a sebeúctu, pohrdání zákony respektovat nesmíme

Máme-li si zachovat důstojnost a sebeúctu, pohrdání zákony respektovat nesmíme

Komentář na facebookovém profilu k omezování lidí nad rámec pandemického zákona

 Novopečený ministr zdravotnictví Petr Arenberger, patrně, aby ukázal, že nové Babišovo koště dobře mete, již nastínil představu, jak chce svobodu pohybu i možnosti setkávání lidí omezovat i nadále, bez nouzového stavu a nad rámec Pandemického zákona. Vláda, resp. pan ministr, tím nejen vyjadřuje naprosté pohrdání zákony této republiky, ale nepokrytě a beze studu podkopává a zpochybňuje Ústavou zaručená práva. Je potřeba vyjádřit zásadní znepokojení: jsou-li tyto totalitářské tendence naší vlády již prezentovány naprosto otevřeně, kde se to celé zastaví?

1. Svobodní zásadně odmítají, aby jakési metodické pokyny vlády či ministerstva, kolik lidí se smí setkávat a za jakých podmínek, byly postaveny nad ústavní principy této republiky. Stát, kde se vládne pomocí dekretů a metodických pokynů, neomezených žádným ústavním rámcem, není demokracie, ale diktatura.

2. Tzv. sněmovní opozice zklamala. Varovali jsme již dříve, že Pandemický zákon je pouze zástěrka, jak opozici zavřít ústa, ale ve skutečnosti o žádný objektivní legislativní rámec, jak se vypořádat s epidemií bez nutnosti zavádění nouzového stavu, nejde. Vláda Andreje Babiše se tzv. parlamentní opozici vysmála do obličeje a dala jasně najevo, že se Pandemickým zákonem stejně nebude řídit. Piráti, ODS, Top09, STAN – ti všichni svým podpisem pod Pandemický zákon posloužili jako Babišovi užiteční idioti. Pokud máme opět získat svobodu, jsou tyto strany naprosto nedůvěryhodné.

3. Svobodní vyzývají občany, aby si z nápadů nového ministra nedělali vrásky a řídili se léty prověřenými zákony a zdravým rozumem, který tato vláda postrádá. Ministr Arenberger se jistě spoléhá, že lidé budou nařízení, k nimž nemá zmocnění z Pandemického ani jiného zákona, ze strachu respektovat. Máme-li si však zachovat důstojnost a sebeúctu, takové pohrdání zákony naopak respektovat nesmíme. Řiďme se při předcházení nákaze svým vlastním rozumem, nikoliv slepou poslušností. Jestliže sami vládní představitelé tohoto státu neplní svá vlastní pravidla, morálně nám nic nebrání činit z vládních opatření pouhá doporučení, jejichž arbitrem je nakonec vždy samostatně myslící občan.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama