ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2021 18:50:00

Zásahem státu žádné nové peníze nevzniknou

Zásahem státu žádné nové peníze nevzniknou

Komentář k návrhu uzákonění pěti týdnů dovolené

 Máme lepší nápad. Nechat počet dní dovolených na domluvě zaměstnavatele se zaměstnancem. Každý je jiný. Každému vyhovuje něco jiného. Nechceme unifikaci.

Už dnes má obrovské množství zaměstnanců 5 týdnů dovolené. Mnoho zaměstnanců má plně hrazené sick days, možnost pracovat z domova, pokud zaměstnanec chce, právo využívat auto k soukromým účelům, nebo služební telefon. Některé firmy už dokonce začínají nabízet kratší pracovní týden, ještě více dní dovolené a třeba placené studijní volno.

Co mají tyto benefity společného? Nejsou nařízené státem a přesto je firmy svým zaměstnancům poskytují! Proč to dělají, když nemusí? Jistě, protože chtějí, aby u nich zaměstnanec pracoval. Není lepšího důkazu, že se představa sociálních demokratů o tom, jak by bez zákoníku práce všichni pracovali 12 hodin denně, 7 dní v týdnů za pár korun na hodinu, míjí s realitou. Stejně tak většina lidí bere za svoji práci větší odměnu, než kolik je stanovená minimální mzda. Proč? Protože zaměstnanec se se zaměstnavatelem umí dohodnout na odměně i bez pseudochytrých rad státu.

Zároveň je třeba říct to, co na první pohled není vidět. Pokud stát zaměstnavatele donutí dát zaměstnanci povinně benefit, logicky to musí vést k tomu, že zaměstnanec dostane o něco nižší mzdu, nebo mu bude muset být krácen jiný benefit, aby v součtu "dostal stejně". Zásahem státu totiž žádné nové peníze v pokladně zaměstnavatele nevzniknou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama