TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2011 16:47:27

Farský (TOP 09): Průhledné veřejné zakázky – blíží se rozhodující střet

Farský (TOP 09): Průhledné veřejné zakázky – blíží se rozhodující střet

Poslanecké sněmovna bude v následujících dnech rozhodovat o osudu novely zákona o veřejných zakázkách.

 Mimo jiné také bude hlasovat o pozměňovacím návrhu TOP 09 a Starostů, který má stanovit povinnost pro dodavatele a subdodavatele „svléknout se dohana“, tedy odhalit celou svou vlastnickou strukturu až po fyzické osoby předtím, nežli s nimi bude uzavřena smlouva. Dále ukládá povinnost zveřejňovat smlouvy centrálně v registru smluv a snižuje administrativu zadavatele i uchazeče.

Tyto návrhy navazují na koaliční smlouvu a její dodatek. A taky na veřejné projevy a přísliby. Od Věcí veřejných, které mají boj proti korupci ve vládě na starosti, jsme mnohokrát slyšeli, co vše je třeba učinit, jak je třeba odkrýt skutečné vlastníky či jak zefektivnit veřejné zadávání. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake na schůzi v 7. září loňského roku veřejně deklarovala, že „Věci veřejné chtějí transparentní veřejné zakázky, jichž se budou moci účastnit jen společnosti s předem známou a průhlednou vlastnickou strukturou, tak jak to jasně deklaruje také programové prohlášení vlády.“

Do výsledného návrhu od Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) se však tyto proklamace nepromítly.

Jaké jsou tedy výsledky snahy o průhledné veřejné zakázky? Všeobecné zrušení anonymních akcií se plánuje až někdy od poloviny roku 2015. Co do té doby? Veřejné prostředky budou moci dále čerpat firmy s neznámými vlastníky…

S konkrétním řešením vládního závazku jako první přišel až Nadační fond proti korupci. Za to jim děkuji. Odvedli práci za MMR.

S kolegy z TOP 09 a Starostů jsme si tento návrh osvojili a předložili jej Výboru pro veřejnou správu. Ten návrh podpořil a v dalším kole bude o něm rozhodovat celá Sněmovna.

Dle návrhu budou dodavatelé i subdodavatelé nuceni odkrýt svou celou vlastnickou strukturu.  Bude zřejmé, kdo zakázku získal a komu z ní poplyne profit. Současně přestanou vznikat společnosti, které budou „čisté“, ale za které budou zakázku realizovat ukryté společnosti, napojené na zadavatele. Tato úprava povede ke kultivaci prostoru veřejného zadávání a k úsporám veřejných prostředků.

Každý návrh mé své nedostatky a jistě je má i tento. Ten, kdo má vůli splnit svůj slib má dvě možnosti: buď odstranit nedostatky předloženého návrhu, nebo konečně předložit návrh vlastní.

Jan Farský, poslanec TOP 09


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama