TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2010 14:23:37

Kalousek: Šetřit musí i politické strany

Kalousek: Šetřit musí i politické strany

Na dnešní tiskové konferenci komentovali představitelé TOP 09 především dva návrhy zákonů, které jsou předloženy v Poslanecké sněmovně.

Kalousek: Šetřit musí i politické strany

Na dnešní tiskové konferenci komentovali představitelé TOP 09 především dva návrhy zákonů, které jsou předloženy v Poslanecké sněmovně. Za prvé se jedná o návrh zákona snižující po dobu tří let státní příspěvek politickým stranám, který předložili poslanci TOP 09 (sněmovní tisk č. 922). Snaha o zařazení tohoto zákona na schůzi Poslanecké sněmovny opakovaně ztroskotala zejména díky odporu poslanců ČSSD a KDU-ČSL. Poslanci TOP 09 se pokusí ještě v tomto týdnu přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, aby návrh zákona projednala. „Pokládáme za neetické, nespravedlivé a necitlivé, aby jedinými institucemi napojenými na státní rozpočet, které nebudou muset šetřit ani korunu, byly politické strany," řekl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokusíme se ještě jednou požádat ty, kteří mají plná ústa solidarity, aby solidaritu zohlednili nejen tam, kde ji populisticky financují na účet našich dětí, ale aby se na ní podíleli také z vlastních prostředků," dodal Miroslav Kalousek.

Severa: Otevřeností proti korupci

Za druhé zástupci TOP 09 komentovali svůj přístup k vládnímu návrhu zákona o protikorupčních opatřeních (tzv. Pecinův balíček, sněmovní tisk č. 1015). Navrhovaná protikorupční opatření mají podporu TOP 09 s výjimkou uzákonění agenta provokatéra. TOP 09 je toho názoru, že stát nesmí vzbudit ani podezření, že sám provokuje k trestné činnosti. „Naší hlavní prioritou v boji proti korupci je maximální zprůhlednění a veřejná kontrola nad všemi rozhodovacími procesy o veřejných prostředcích. Nejlépe se loví v kalných vodách," řekl poslanec TOP 09 Pavel Severa. „Naším cílem je tedy zveřejnění a zprůhlednění všech rozhodnutí a prosvícení pološera, kterého je v dotacích a veřejných zakázkách příliš. Z tohoto důvodu navrhneme jako pozměňující návrh k vládnímu návrhu změnu zákona o veřejných zakázkách, která bude spočívat zejména ve:
1. zveřejnění zadávací dokumentace na internetu,
2. po otevření obálek povinnost komise sdělit přítomným uchazečům informaci o nabídkových cenách,
3. zveřejnit obsah uzavřené smlouvy do třiceti dnů na internetu,
4. vylučuje se možnost, aby se uchazeč dovolával obchodního tajemství,"

popsal poslanec Pavel Severa.

Jan Jakob
tiskové oddělení TOP 09
V Praze dne 1. února 2010
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama