TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2011 19:24:48

Kaslová: Proč nepodpořím novelu zákona o rodině

Kaslová: Proč nepodpořím novelu zákona o rodině

Z hlediska svěřování dětí do výlučné, společné či střídavé výchovy by podle mého názoru nedošlo přijetím navrhované novely k zásadní změně.

 Novela, kterou předkládá poslanec Pavel Staněk (ODS) se týká mimo jiné povinnosti soudů, při splnění určitých podmínek, svěřovat dítě do společné či střídavé výchovy. Některé důvody proč by novela neměla získat podporu v Poslanecké sněmovně uvedl již kolega Jiří Oliva. Namístě je uvést i další závažné dopady, které by přijetí novely přineslo. 

Z hlediska svěřování dětí do výlučné, společné či střídavé výchovy by podle mého názoru nedošlo přijetím navrhované novely k zásadní změně. Zejména proto, že podmínky pro rozhodování soudu při svěřování dítěte do výlučné, společné nebo střídavé výchovy, kterými jsou například zájem dítěte nebo způsobilost rodičů dítě vychovávat, nejsou novelou dotčeny. Daleko zásadnější by podle mého názoru bylo výrazné zvýšení nákladů pro stát, neboť v dnešní praxi ve věcech péče o nezletilé soud ukládá hrazení nákladů řízení rodičům pouze ve výjimečných případech. Dle navrhované novely by však narostl počet případů, u kterých by soud musel ex lege zjišťovat zda existují podmínky pro svěření do společné nebo střídavé péče, a to aniž by společnou či střídavou péči výslovně rodiče navrhli. Tím by samozřejmě narostly též náklady hrazené státem, o kterých se důvodová zpráva k zákonu vůbec nezmiňuje.

Další riziko novely spočívá v navýšení administrativní zátěže soudů. Podle navrhované novely by u každého takového případu musel soud zdůvodnit, proč například dítě do společné nebo střídavé výchovy dítě nesvěřil, což by bylo pro soudy dosti náročné.

Obecně cítím, že mezi stávajícími soudci převažuje názor, že novela týkající se svěřování dítěte do společné nebo střídavé péče v této podobě není zapotřebí. Argumenty příznivců této novely, které hovoří zejména o tom, že jsou to většinou matky dětí, které jsou apriori proti svěřování dítěte do společné či střídavé výchovy aniž by k tomu měly racionální důvod, spolehlivě vyvrací Nález Ústavního soudu 1206/09, který podobné praktiky vylučuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama