ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2013 16:28:15

Hodlá vláda prodat pozemky pod Masarykovým nádražím? A za kolik?

Hodlá vláda prodat pozemky pod Masarykovým nádražím? A za kolik?

Podle informací Kateřiny Klasnové, exposlankyně Věcí veřejných, hodlá ministr dopravy Zdeněk Žák, respektive České dráhy, v několika týdnech uskutečnit prodej pozemků pod Masarykovým nádražím v centru Prahy.

Tento prodej přitom před dvěma roky pozastavil ministr dopravy Věcí veřejných, VV totiž jednoznačně bránily prodeji pozemků společnosti Penta značně pod cenou. Jaká by měla být cena dnes, není zatím známo. Klasnová se na to hodlá ptát jak ministra dopravy, tak vedení Českých drah.

Podle smlouvy z roku 2004 mezi Českými dráhami a společností Masaryk Station Investment, kterou mezitím ovládla společnost Penta, by měl kupec s předkupním právem získat od ČD sedmdesát sedm tisíc metrů čtverečních za 400 milionů korun. Jednalo se o částku přibližně sedmkrát pod tržní cenou. Proto ministerstvo dopravy v gesci VV v prosinci 2011 prodej pozastavilo. Podle neoficiálních informací hodlalo za pozemky získat nejméně tři miliardy.

"Do nynějška se od té doby o prodeji nemluvilo. Náhle však hodlají České dráhy podle mých informací v tichosti a velmi rychle pozemky pod Masarykovým nádražím prodat," varuje Kateřina Klasnová. Ta se hodlá na prodej oficiálně ptát jak ministra dopravy Zdeňka Žáka, tak vedení Českých drah. "Věc, která čekala roky, se určitě nemusí uskutečnit nyní v několika týdnech, a mohu jen doufat, že vláda nehodlá prodávat pozemky pod cenou," podotýká Klasnová.

Podle jejích informací by se nyní mělo jednat o prodeji přibližně čtyřiceti metrů čtverečních, jde o nové vymezení pozemků a některých budov s předkupním právem právě pro Pentu.

Klasnová připomněla, že skupina Penta již vydělala na svých obchodech se státem například v případě koupě pozemků pod Letištěm Ruzyně. Státu Penta zaplatila miliony, v rámci příprav privatizace pak Letiště Ruzyně vykoupilo pozemky zpět, údajně pro novou ranvej - a to za čtyři miliardy korun. Škoda státu přesáhla tři a půl miliardy korun."Penta zjevně se státem obchodovat umí. A tato vláda šla Pentě na ruku ještě v jiném bodu, když ministerstvo životního prostředí v říjnu schválilo studii EIA ohledně dopadů plánovaného rozšíření Letiště Vodochody. Soukromé letiště ve Vodochodech u Prahy by se tak do tří let mohlo proměnit ve druhý největší dopravní terminál v zemi. Tato studie byla přitom již několikrát odmítnuta jako nedostatečná. Vláda naprosto nerespektuje odmítavé stanovisko desítek obecních samospráv a desítek tisíc občanů, jichž by se rozšíření letiště prokazatelně negativně dotklo," řekla Klasnová.Kromě jejích oficiálních dotazů budou prodej pozemků pod Masarykovým nádražím interpelovat poslanci Věcí veřejných (zvolení za Úsvit), a to na nejbližším řádném jednání sněmovny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama